7 načinov, kako ugotoviti serijsko številko in IMEI vašega iPhona

  Ko gre za vaš iPhone, se najverjetneje spomnite le dveh zaporedij: vašo telefonsko številko in kodo. Vendar pa ta članek govori o dveh različnih, vendar enako uporabnih vrsticah številk, ki jih najverjetneje ne boste vedeli na pamet: vaš IMEI in serijska številka.

  Najbrž ste že slišali zanje, vendar niso bile tako pomembne, da bi se obremenjevali z njimi. Kadar pa se pojavijo težave, so te številke več kot koristne. Pripravite si beležke in zapišite te številke ali pa si preprosto zapomnite naslednje korake.

  Najprej, zakaj so IMEI in serijske številke tako pomembne? Ti dve zaporedji lahko enostavno prepoznata vašo napravo. Če je bil vaš iPhone ukraden ali izgubljen, bi morali svojo prijavo lokalnim oblastem začeti s tema dvema osebnima številkama. Na žalost besede "črni iPhone 7 s počenim zaslonom v ovitku Hello Kitty" niso dovolj natančne, da bi z njimi legalno oziroma pravno opisali svojo napravo.

  Mednarodni identifikator mobilne opreme (IMEI) je edinstvena identifikacijska ali serijska številka, ki jo imajo vsi mobilni telefoni in pametni telefoni. Običajno obsega 15 številk. Serijska številka vaše naprave je edinstvena koda, ki jo proizvajalec dodeli telefonu. Nobeni dve serijski številki nista enaki. Običajno je to kombinacija črk in številk, njeno dolžino pa določi proizvajalec.

  Poglejmo, kje lahko najdete ta dva ID-ja, ki si ju je vredno zapomniti.

  V nastavitvah

  Če imate svoj iPhone pri sebi, je to enostavno kot abeceda. V nastavitvah lahko najdete obe številki.

  • Pojdite v nastavitve in v meni General
  • Izberite About, in se pomaknite do želenih podatkov: Serijska številka in IMEI

  S pritiskom na zaslon lahko preprosto označite vse podatke, ki jih želite kopirati v odložišče, in jih shranite v katero koli datoteko ali skrito beležko.

  S klicem

  Ko so se pojavili pametni telefoni, je bilo na internetu na voljo veliko različnih "kod", ki jih morate vnesti v Keypad in ponujali so 60 minut brezplačne dodatne zmogljivosti baterije in drugih "pametnih rešitev". Ni treba posebej poudariti, da nobena od teh rešitev ni delovala. Vendar lahko vašo številko IMEI enostavno preverite, če vtipkate le nekaj znakov.

  • Odprite Phone in pojdite v zavihek Keypad
  • Vnesite naslednje znake: *#06#

  Po pritisku na drugo # ni treba klicati ali narediti ničesar posebnega, prikazalo se bo pojavno okno, ki bo vsebovalo vaše podatke o EID, IMEI, IMEI2 in MEID ter črtne kode.

  Na sami napravi

  Ali se prikaže številka IMEI ali ne, je odvisno od vrste vašega iPhona. Naslednji modeli imajo na reži za SIM kartico zapisano številko IMEI:

  • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plusű

  Na naslednjih napravah pa je le ta napisana na zadnji strani:

  • iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5

  V primeru dobrih starih modelov iPhone 4s, iPhone 4, iPhone 3GS in iPhone 3G boste na hrbtni strani naprave videli vgravirano IMEI in serijsko številko.

  V iTunesu ali Finderju  Če uporabljate macOS Catalina, odprite Finder, v primeru starejših različic macOS-a pa izberite iTunes in poiščite oba podatka.

  • Odprite Finder ali iTunes
  • Povežite napravo
  • V Finderju pojdite na zavihek General, v iTunesu pa izberite Summary
  • Za dodatne informacije poiščite podrobnosti, ki jih najdete pod imenom vašega iPhona

  Na drugi Applovi napravi

  Deluje le, če sta obe napravi povezani z istim Apple ID-jem.

  • Pojdite v nastavitve in izberite svoj Apple ID
  • Pomaknite se navzdol in poiščite svojo napravo
  • Tapnite napravo in si oglejte njene podrobnosti

  Na škatli  Vse zahtevane ID-je lahko najdete na škatli vašega iPhona. Najverjetneje gre za nalepko z različnimi serijami številk in črtnih kod.

  Na internetu
  In nenazadnje je naša zadnja možnost tudi sam internet. Očitno z iskanjem v Googlu ne boste našli zahtevanih podrobnosti, vendar pa lahko vnesete svoj Apple ID.

  • Odprite https://appleid.apple.com in se prijavite z Apple ID-jem in geslom, ki ga uporabljate v vaši napravi
  • Pomaknite se do razdelka Devices in izberite katero koli od povezanih naprav. 
  • Kliknite na njeno ikono in si oglejte podrobnosti na pojavnem oknu