Apple je predstavil novi iPhone 11, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max

Apple je letos predstavil povsem novo zbirko iPhonov. Ponovno so predstavili tri nove naprave, skupaj s številnimi posodobljenimi pro funkcijami in lastnostmi.

Začnimo z iPhonom 11

Kot smo domnevali, je Apple naslednika iPhona XR predstavil kot srednji model. Ta cenejši model ni več ocenjen kot "R". Postal je standardni model, imenovan iPhone 11. Na voljo bo v šestih različnih barvah: črna, bela, rdeča, vijolična, zelena in rumena. Sprednji in zadnji del naprava sta opremljena z ojačanimi in še bolj trpežnimi steklenimi ploščicami.

Velikost zaslona se ni niti malo spremenila, še vedno je tu 6,1-palčni Liquid Retina zaslon, zvočniki pa so bili nadgrajeni z Dolby Atmos ozvočenjem. Včasih je bil iPhone XR prvak v času vzdržljivosti baterije, Apple pa je ta čas uspel podaljšati še za eno uro. Tudi Face ID je postal hitrejši.

Predvidljive so bile tudi spremembe kamere. iPhone 11 je opremljen z ultra širokim objektivom, pri tem pa je na voljo tudi 2x optična povečava. Portretni način so nadgradili tudi s prepoznavanjem hišnih ljubljenčkov, presenetil pa nas je povsem nov način, ki so ga poimenovali Kimono.

Največja nadgradnja kamere se skriva v nočnih posnetkih. Za to so uvedli novo funkcijo, imenovano Night Mode. Aplikacija podpira daljšo hitrost zaklopa, rezultat pa so svetlejše in bolj natančne slike. Poleg Smart HDR-ja so k spremembam dodali tudi za 36% boljšo LED bliskavico in funkcijo QuickTake.

Če se osredotočimo še na kamero na zadnji strani, se ločljivost ni spremenila, še vedno je zgornja meja 4K 60 fps, so se pa sprednji senzorji močno izboljšali. 7 MP senzor so nadomestili z 12 MP in tudi tukaj lahko najdemo 4K ločljivost s 30 sličicami na sekundo. Počasni posnetki bodo postali mogoči tudi s sprednjo kamero.

Letos je bil v cenejši model vključen nov A13 Bionic procesor. S tem sta tudi CPE in GPE postali za 20% hitrejši. To pa niti ni tako izjemno, vendar Apple ohranja energetsko učinkovitost v ospredju, zmogljivost pa potiska nekoliko v ozadje.

iPhone 11 Pro in Pro Max

Letošnja največja dilema je bilo poimenovanje. Nove naprave so bile poimenovane 11 Pro in 11 Pro Max. Kar se tiče dizajna, videz naprav ustreza lanskemu trendu. Barvno paleto so razširili z novo barvo, imenovano Midnight Green ali polnočno zelena. Okvir iz nerjavečega jekla in steklene površine ostajajo enake, vendar nekoliko ojačane. Zadnji del naprave je videti bolj mat kot lanske različice.

Ko govorimo o premium modelih, so dimenzije zaslona še vedno enake. Vendar pa so opremljeni s Super Retina XDR zasloni, ki so bili predstavljeni na letošnjem WWDC-ju. Prinašajo za 15% večjo energetsko učinkovitost in svetlost 1200 nitov. Jedro vrhunskih modelov, tako kot pri iPhonu 11, je čip A13 Bionic.

Kot smo pričakovali, so baterije premium naprav postale bistveno boljše. Vzdržljivost baterije pri manjši izdaji se je povečala za 4 ure, pri večjih modelih pa za kar 5 ur. Poleg tega škatla vključuje tudi 18 W adapter, ki omogoča hitro polnjenje. Končno.

V modele višjega cenovnega razreda so vključili še en dodaten objektiv. Brez dvoma lahko trdimo, da so bila ugibanja o sistemu s tremi kamerami pravilna. Poleg običajnega objektiva in teleobjektiva nas bo po novem razveseljeval še ultra širok objektiv. Vsi se ponašajo z 12 MP.

Ko govorimo o ustvarjanju videoposnetkov, je povečava Pro različic postala uporabniku prijaznejša, urejanje posnetkov pa je postalo lažje tudi z originalno aplikacijo, takoj po samem snemanju.