iPadOS zagotavlja popolnoma novo iPad izkušnjo

Nedavno najavljen iPadOS, ki je nadomestil nekdanji iOS sistem na iPad napravah, obljublja nov začetni zaslon, izboljšano večopravilnost, še boljšo podporo za Apple Pencil in še veliko več novih priložnosti.

Nov začetni zaslon

To je ena od tistih novih funkcij, ki se uporabnikom sprva ne zdijo tako vidne. Prikaz aplikacij je na začetnem zaslonu preurejen, tako da imate lahko na enem zaslonu več ikon. Poleg tega je mogoče na zaslonu prikazati Today View (dokler ne zaženete funkcije s potegom na desno stran), tako da lahko dobite vpogled v najpomembnejše gradnike

Izboljšan razdeljenega pogleda

No, oblika večopravilnosti, ko na primer razdelite pogled dveh aplikacij na enem zaslonu, obstaja že zelo dolgo, zdaj pa lahko isto aplikacijo na zaslonu prikažete dvakrat. Na primer: kako enostavno bi bilo postaviti dve strani aplikacije Mail eno poleg druge – v enem oknu bi lahko prebirali prispelo e-pošto, medtem ko bi v drugem že odgovarjali nanjo.

Boljša integracija Apple Pencila

Prva in verjetno najpomembnejša inovacija, ki zadeva Applovo digitalno pisalo, je, da je podjetje uspelo zmanjšati latenco iz 20 ms na 9 ms. Poleg tega je iPadOS dobil še dve odlični funkciji:

  • Popolnoma preoblikovan in razširjen komplet za označevanje – povlečete ga lahko skoraj na vsako stran zaslona.
  • Poleg posnetkov zaslona lahko zdaj urejate cele strani, na primer e-pošto ali spletno stran – mislim, da bo ta novost več kot koristna za spletne oblikovalce.

Zmogljivejša aplikacija Files

Posvetimo se vprašanju “Ali bi lahko iPad zamenjal računalnik”. Obnovljena je bila tudi aplikacija Files in njena uporaba bo postala bolj gladka in uporabniku prijazna. Apple je uspel vključiti tiste funkcije, ki so manjkale in zdaj bomo dobili popolno upravljanje datotek, tako kot pri uporabi Finderja na Macu. Med temi funkcijami lahko najdemo tudi možnost souporabe v iCloud, podpora za zunanji USB pogon, stolpčni pogled in lokalni pomnilnik.

Druge funkcije

  • Obnovljen Safari, ki bolj spominja na namizno različico
  • Pametno urejanje besedil
  • Temni način
  • Edinstvene pisave
  • Plavajoča tipkovnica s podporo za QuickPath
  • Prenovljena aplikacija Photos
  • Funkcija za prijavo z Applom
  • Še bolj spektakularni zemljevidi (za zdaj samo v ZDA)
  • Zmanjšanje velikosti prenosov za do 50% in zagon aplikacij do dvakrat hitreje

Beta programska oprema novega iPadOS-a je združljiva z naslednjimi napravami:iPad Pro 9.7”, iPad Pro 12.9”, iPad Air 2, iPad mini 4, iPad Air 3. generacije, iPad mini 5. generacije, iPad 5. in 6. generacije, iPad Pro 10.5” 2. generacije, iPad Pro 12.9” 2. generacije, iPad Pro 11” 3. generacije in iPad Pro 12.9” 3. generacije.

Katere funkcije so vam najbolj všeč? Ali so na vašem seznamu želja še kakšne dodatne funkcije?