Izšel je iOS 13 in je zdaj na voljo za prenos!

Končno je prišel čas, ki se ga vsi veselimo že od junijskega WWDC-ja. Predstavljena je bila najnovejša različica Applovega mobilnega operacijskega sistema. Po toliko beta različicah, lahko operacijski sistem zdaj naložite tudi na svoje iPhone.

Naj strežniki delajo – Apple je pravkar izdal končno različico iOS-a 13 za vse uporabnike. Torej, ne skrbite, prenos in namestitev novega sistema lahko traja nekaj časa. Medtem ko se program za nameščanje nalaga, naj vas opomnimo na vse najboljše nove značilnosti.

Za začetek prenosa pojdite v Settings > General > Software Update.

Čeprav posodabljanje ne bi smelo povzročiti izgube podatkov, si naredite uslugo in ustvarite varnostno kopijo vsebine vašega iPhona. S pomočjo iTunesa lahko ustvarite popolno varnostno kopijo, ki jo shranite v iCloud ali na računalnik.

Temni način

Končno! To smo čakali! Poleg celotnega sistema pa bodo na voljo v temnejših barvah tudi nativne aplikacije. Še več, ozadja se lahko spremenijo v temnejšo različico za še lepše odtenke. Na voljo bo tudi samodejno spreminjanje svetlega in temnega načina, tako kot v macOS Mojave. In zunanji razvijalci bodo imeli možnost svoje aplikacije prilagoditi tem samodejnim spremembam.

Popolnoma nova aplikacija za fotografije z veliko lažjim urejanjem fotografij

Večja moč umetne inteligence omogoča še enostavnejše ustvarjanje zbirke slik. Med novostmi v aplikaciji za fotografije lahko najdemo letne, mesečne in dnevne sezname slik. In tudi urejanje je postalo bolj enostavno in pregledno.

Sign In with Apple

Funkcija Sign In with Apple je enakovredna mešanici najboljših rešitev, ki so na voljo na trgu in predstavljajo varnost celotnega Applovega ekosistema. Zdaj je sistem za prijavo še bolj udoben in varen.

Pri registraciji lahko izbirate med uporabo svojega e-poštnega naslova ali se registrirate s čisto novim in naključno dodeljenim računom. In ko govorimo o skupni rabi lokacije – tudi ta bo skrita pred radovednimi očmi. K vsemu temu pa lahko dodamo že varne možnosti za prijavo s Touch ID-jem in Face ID-jem.

Opomniki

Prenovljen dizajn in inteligentnejša uporaba novih opomnikov. Omogočajo vam hitrejšo organizacijo in spremljanje dogodkov. Integrirana aplikacija za sporočanje pa vam pomaga, da svoje naloge hitro in brez težav delite z drugimi.

Sporočila

Novi sistem vam omogoča, da se identificirate na napreden način z želenim imenom in fotografijo, memojijem in animojijem. In od vas je odvisno, kako in s kom delite svoje nove podrobnosti. Poleg tega lahko iz memojija ustvarite različne nalepke, ki jih boste kasneje lahko uporabljali v sporočilih, e-pošti in drugih nativnih aplikacijah.

Siri

Njen glas je postal bolj naraven, Siri bližnjice pa se bodo razširile s številnimi prilagodljivimi možnostmi. 

CarPlay

Čeprav to ni najbolj priljubljena izbira proizvajalcev avtomobilov. CarPlay letos ponuja veliko novih funkcij. Nadzorna plošča je popolnoma prenovljena in opremljena z možnostjo samodejne spremembe svetlega in temnega načina. Apple Music in koledar sta bila popolnoma preoblikovana, v vašem avtomobilu pa je zdaj na voljo tudi Hey Siri.

Nove značilnosti slušalk AirPods

Za vse lahko krivite Siri. Z njeno pomočjo se lahko vaše slušalke AirPods v primernem času odločijo za branje sporočil na glas. Poleg tega so slušalke postale deljive in od zdaj naprej lahko dve slušalki združite z eno napravo.

Tipkovnica QuickPath

Po večjih spremembah tipkovnice v iOS-u 11 se je tipkovnica iOS naprav ponovno posodobila. Njen videz ostaja enak, QuickPath pa omogoča tipkanje z drsenjem prsta.

Urejanje besedila

Tudi urejanje besedila je postalo enostavnejše, saj lahko uporabite nove geste za kopiranje, lepljenje, izrezovanje, razveljavljanje in ponovno uveljavljanje sprememb.

Večja zmogljivost

Hitrejše prepoznavanje s Face ID-jem, manjši podatkovni paketi in velikosti datotek v trgovini App Store, hitrejši zagon aplikacij in inteligentno polnjenje.

Kompatibilnost

iOS 13 je združljiv z naslednjimi napravami: iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max és iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPod touch (7. generacija)