Izšel je macOS Catalina

  Poleg iOS-a in iPadOS-a smo nestrpno čakali tudi na različico 10.15 macOS-a z vzdevkom Catalina.

  Čeprav posodabljanje ne bi smelo povzročiti izgube podatkov, si naredite uslugo in ustvarite varnostno kopijo vsebine vašega Maca. Vklopite sinhronizacijo iCloud in za shranjevanje podatkov uporabite Time Machine.

  Za posodobitev pojdite v System Preferences > Software Update.

  Aplikacije Apple Music, Podcast in Apple TV

  iTunes ni izgubljen... v macOS Catalina se je le preoblikoval. Natančneje, razdeljen bo na tri različne aplikacije. iTunes se smili le peščici uporabnikom, še posebej, ker podjetje z novimi aplikacijami obljublja lažjo in izboljšano uporabo.

  Apple Music, znan iz iOS-a, bo na Macu zagotovil enako izkušnjo: na njem boste namreč lahko našli preneseno, kupljeno ali glasbo iz Cd-jev (resno?). Tudi do trgovine iTunes Music Store boste lahko dostopali z enim samim klikom.

  Popolnoma nova aplikacija Apple TV po eni strani nadomešča iTunes Movies. Vendar pa ima nova aplikacija, ki je "nenavadno" podobna Netflixu (ki je dejansko dobil enako zasnovo na napravi Apple TV), še eno ključno vlogo: uporabniki lahko od tu pridejo do storitve Apple TV+, ki se v ZDA uporablja že od septembra.

  Ločena aplikacija Apple Podcast bo nudila isti kot zavihek podkast v iTunesu, vendar v bolj obsežni in izbrani različici. V aplikaciji bo na voljo več kot 700 000 podkastov. Dobivate lahko prilagojena obvestila o novih epizodah, dosegli boste lahko še veliko novih kategorij ali zbirk, prenovljena pa je tudi iskalna platforma.

  Sidecar

  S Sidecarjem lahko iPad uporabljate kot razširjen zaslon za Maca in visoko precizno risalno tablico v podprtih Mac aplikacijah. Sidecar uporabnikom na poti omogoča, da razširjeni zaslon vzamejo s seboj, tako da lahko svoje delo razširijo na dva zaslona, ne glede na to, kje so. Če napravo seznanite z Apple Pencilom, lahko na svojem iPadu tudi rišete, skicirate ali pišete v kateri koli Mac aplikaciji, ki podpira pisalo. O podrobnostih bomo govorili pozneje.

  Screen Time

  Mac različica funkcije, ki je debitirala v iOS-u 12, zna praktično vse, kar zna njen ekvivalent za mobilne naprave. Poleg statistike lahko v funkciji nastavite Downtime, App Limits in Always Allowed omejitve.

  Podpora za razvijalce

  V MacOS Catalini so na voljo tudi novi API-ji in orodja za razvijalce, ki omogočajo neverjetno enostavno prenašanje iPad aplikacij na Maca. Od začetka jeseni lahko uporabniki pričakujejo, da bo na Mac prišlo več njihovih najljubših aplikacij, med drugim Jira Cloud, Twitter in Asphalt 9.

  Druge novosti

  • Aplikacija Photos prestavlja novo čudovito izkušnjo brskanja, ki inteligentno prikazuje najboljše uporabnikove slike.
  • Safari ima posodobljeno začetno stran, ki uporablja Siri Suggestions za poudarjanje pogosto obiskovanih spletnih strani, zaznamkov, iCloud zavihkov, Reading List zbirke in povezave, poslane v aplikaciji Messages.
  • Mail v macOS Catalina dodaja možnost blokiranja e-pošte od določenega pošiljatelja, utišanje preveč aktivne niti in odjavo od komercialnih poštnih seznamov.
  • Aplikacija Notes ima zdaj popolnoma nov Gallery View, zmogljivejša orodja za iskanje in dodatne možnosti sodelovanja.
  • Aplikacija Reminders je bila preoblikovana s povsem novih uporabniškim vmesnikom, ki olajša ustvarjanje, organiziranje in sledenje opomnikom.

  Nova različica – macOS Catalina – bo združljiva z

  • 2017 iMac Pro in novejšimi
  • 2015 MacBook in novejšimi
  • 2013 Mac Pro in novejšimi
  • 2012 iMac in novejšimi
  • 2012 MacBook Air in novejšimi
  • 2012 MacBook Pro in novejšimi
  • 2012 Mac mini in novejšimi