Kako je Apple spremenil naš svet: Revolucionarni računalniki II

Osebni računalniki brez Appla in njegovih naprav ne bi bili takšni, kot so danes.

Pregled Applove računalniške zgodovine smo zadnjič zaključili leta 1993 z Macintosh TV.

iMac (1998)

Obstajajo trije razlogi, zakaj je iMac hitro postal najbolje prodajani osebni računalnik v ZDA. Šlo je za enoto, ki je bila enostavna za uporabo, zahtevala pa je le minimalne nastavitve. Imela je ročaj, ki je omogoča lažje premikanje. Zaradi dizajna brez kablov, ki običajno povezujejo računalnik in monitor, je iMac takrat postal privlačen za uporabnike, ki o računalnikih niso vedeli veliko. Tretjino prodanih iMacov v prvem letu so kupili uporabniki, za katere je bil to prvi računalnik.
In iMac je bil vizualno osupljiv, še posebej, če ga primerjamo z bež računalniki, ki so takrat prevladovali na trgu. Modri iMac s krožno miško in prozornim ohišjem je omogočal, da pokukate v samo notranjost računalnika. Manj kot leto po tem je na trg prispela druga generacija in s seboj prinesla pet svetlih, sladkarijam podobnih barv.

Črka "i" pomeni internet - iMac je bil eden prvih računalnikov, ki je ponudil enostaven in hiter dostop do interneta z le dvema klikoma. Z dvema vhodoma USB je iMac postavil tudi pomemben mejnik v zgodovini USB standarda. Od njegove izdaje je število prodanih USB perifernih naprav močno naraslo.

Vse to so bili razlogi za izjemen prodajni uspeh lepega Maca. Teden dni po tem, ko je novi iMac prišel na trg, je Apple sporočil, da je njihov četrtletni zaslužek trikratno narasel v primerjavi z letom prej.

Power Mac G4 Cube (2000)

Power Mac G4 bi lahko poimenovali kar oblikovalska zvezda a poslovni spodrsljaj. Ta čudovit minimalistični računalnik lahko najdete v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Kljub svoji neverjetni zasnovi legendarnega Jonya Ivea ni postal prodajna uspešnica.

Ta računalnik je bil Jobsov otrok in imel ga je raje kot kateri koli drugi model, navdihnil pa ga je računalnik NeXTcube, ki ga je izdelalo Jobsovo podjetje NeXT Computer. Apple je leta 1996 kupil podjetje, Cube pa je sledil štiri leta kasneje. Ohišje računalnika je bilo izdelano iz akrilnega "stekla", v katerem je bila skrita velika strojna oprema. A to pomeni tudi konec prednosti, saj je bila največja težava Cube računalnika pomanjkanje ventilatorja. Pregrevanje je privedlo do neuspelih zahtevnejših operacij in celo do poškodb akrilnega ohišja računalnika.

Zato je večina kupcev prisegala na Power Mac G4 (priljubljena "svetilka") s svojim tradicionalnim hladilnim sistemom. Leto po uvedbi je Apple sporočil, da model umikajo s trga.

iMac G4 (2002)

Tega modela ni mogoče spregledati, saj je eden najlepših modelov in spet popolnoma drugačen od predhodnih modelov.

Mac je zaradi svojega videza dobil vzdevek "svetilka" ali "sončnica". LCD monitor je bil nameščen na popolnoma nastavljivem nosilcu iz nerjavečega jekla, ki je spominjal na namizno svetilko in nudil ergonomsko pozicioniranje zaslona. Njegova osnova je bila plastična polobla, kjer je bila nameščena vsa strojna oprema. Apple se je oddaljil od prozorne plastike, kar je iMacu zagotovilo eleganten bel zaključek.

Zasnova računalnika je podobna risanemu junaku Luxu Jr. iz Pixarjevega animiranega filma, Pixar pa je še eno podjetje, tesno povezano z Jobsom. Uporabniki in recenzenti so ga kljub višji ceni pozitivno ocenili.

iMac G5 (2004)

Ta zelo uspešen model Maca je bil prodan v več sto tisoč primerkih. Bil je popolnoma preoblikovan in se je razlikoval od prejšnjega iMaca G4. Vsa elektronika računalnika je bila nameščena za širokozaslonski LCD, tako da je bil na prvi pogled le debelejši LCD monitor.

Ta zasnova je vsebovala tudi aluminijasto "nogo", ki še danes služi kot stojalo in držalo za računalniško ohišje. Bil je prvi kompaktni računalnik na svetu. Ta model je uporabljal tudi napreden hladilni sistem, ki ga je nadziral operacijski sistem, zaradi česar je bil iMac skoraj popolnoma tih pri nizki obremenitvi procesorja.

Leta 2005 so v iMac G5 vgradili tudi druge nove tehnologije. Senzor prostorske svetlobe je samodejno povečeval ali zmanjševal svetlost LCD zaslona glede na osvetlitev okolice. Ostale izboljšave so vključevale spletno kamero iSight, integrirano v okvir zaslona, ter WiFi Airport Extreme (802.11g) in Gigabit Ethernet povezavo.

MacBook Pro (2006)

Na svetovni konferenci za razvijalce 6. junija 2005 je Jobs najavil, da bo Apple leta 2006 začel proizvajati računalnike z Intelovimi procesorji. 10. januarja 2006 sta nova MacBook Pro in iMac postala prva Applova računalnika, ki sta uporabljala Intelovo Core Duo CPE. MacBook Pro je na naprednejšem koncu spektra v družini MacBook računalnikov, na voljo pa je v 13 in 15-palčni različici. MacBook Pro je bil model, izdelan iz enega kosa aluminija, s tanjšim zaslonom in sledilno ploščico, katere površina je bila ena sama velika tipka.

Sprememba smeri (2007)

Jobs je med glavnim govorom na sejmu Macworld Expo najavil, da se bo Apple Computer, Inc. preimenoval v "Apple Inc.". Razlog za spremembo imena je bila sprememba same strategije, saj je podjetje preusmerilo pozornost iz računalnikov na druge elektronske naprave.

MacBook Air (2008)

Nenazadnje pa je tu še najpomembnejši Applov osebni računalnik, ki je premaknil meje na več področjih: od tehnologije, dizajna pa vse do življenjskega sloga. V vsakem baru boste zagledali najmanj en MacBook Air (in simbolično je tudi to besedilo napisano na MacBook Airu). Ta revolucionarni model prenosnih računalnikov je tako prenosljiv, da ne potrebuje nerodne poslovne torbe. Steve Jobs je 15. januarja 2008 na MacWorldu predstavil novi MacBook Air kot prvi Mac v kategoriji kompaktnih računalnikov, ultrabook. MacBook Air je bil razglašen za "najtanjši prenosni računalnik na svetu". Kljub njegovi "majhnosti" ima tudi osvetljeno tipkovnico v polni velikosti. MacBook Air je pomenil tudi preboj v smislu uporabljenih materialov in vpliva na okolje. Ponujal je hiter SSD disk, med drugim pa je bil tudi prva generacija Macov brez CD ali DVD optičnega pogona.