Kako učinkoviteje uporabljati funkcijo “Do Not Disturb”?

Recimo, da ste sredi pomembnega dela in ne želite, da bi vas pri tem motilo nenehno piskanje vašega iPhona. Kako se spopadete s tem? Tako je, vklopite funkcijo “Ne moti”. Vendar to ne pomeni, da morate pozabiti na vse svoje klice in obvestila.

Funkcija “Ne moti” je odlična rešitev za utišanje vseh dohodnih klicev in obvestil, dokler potrebujete mir. Poleg tega je s prihodom iOS-a 12 na voljo še več nastavitev, s pomočjo katerih lahko še bolj prilagodite tišino.

Edina težava je, da vaš telefon ostane utišan, vse dokler je zaklenjen. Čeprav nenehno prejemate obvestila, naprava ne piska in vibrira, lučka pa ne utripa. Tako boste obvestila prejeli šele, ko odklenete napravo.

Če pa napravo aktivno uporabljate boste prejemali dohodne klice, na zaslonu pa se bodo pojavljala obvestila, da ne govorimo o vibriranju in piskanju. To je lahko zelo nadležno, če želite na primer med potovanjem napisati daljše e-poštno sporočilo. Vsekakor se morate osredotočiti na to, kar pišete, namesto da berete komentarje pod vašo zadnjo objavo na Instagramu.

Na srečo se lahko po novem skrijete pred drugimi in nihče vas ne bo našel, če tega ne želite. Če želite poiskati to možnost, morate le še prilagoditi nastavitve funkcije “Ne moti”.

Če želite iz svojega življenja izključiti vsa obvestila, sledite naslednjim korakom:

  • Pojdite v Settings
  • Pomaknite se navzdol do majhne ikone z luno in izberite meni Do Not Disturb
  • V razdelku Silence izberite možnost Always

Z nastavitvijo te možnosti obvestila ne bodo prikazana, tudi če aktivno uporabljate telefon.

Če želite preveriti še druge nastavitve, lahko izbirate med več drugimi možnostmi v razdelku Phone v meniju Do Not Disturb:

Allow Calls From (dovoli klice od):

  • Everybody – s tem boste utišali samo druga obvestila, klice pa boste lahko še vedno sprejemali
  • No One – to je drugi ekstrem. Vaš telefon ne bo prikazal nobenih dohodnih klicev, v aplikaciji Phone bo prikazana le majhna značka
  • Favorites – telefon filtrira dohodne klice glede na seznam priljubljenih stikov

Poleg tega lahko v imeniku ustvarite tudi različne skupine, med katerimi lahko izbirate v meniju Do Not Disturb v razdelku Groups. (Zabavno dejstvo je, da jih sploh ni treba dodati med priljubljene).

V primeru, da je možnost Repeated Calls (ponavljajoči klici) vključena, ni pomembno, kdo vas kliče – če vas v roku 3 minut pokliče ponovno, boste o tem prejeli obvestilo.

In tu je še vseživljenjski trik – kot sprožilec za funkcijo “Ne moti” lahko uporabite svojo lokacijo. Če želite uporabiti ta trik, podrsajte navzdol iz zgornjega desnega kota zaslona ali povlecite navzgor (odvisno od naprave, ki jo uporabljate), da zaženete nadzorno središče. Dotaknite se in držite prst na ikoni Do Not Disturb, da uporabite 3D Touch/Haptic Touch, nato izberite možnost “Until I leave this location” (dokler ne zapustim te lokacije). Na ta način se funkcija s pomočjo sledenja vaši lokaciji samodejno izklopi, če na primer zapustite pisarno.