Kje preživite največ svojega časa?

Vsakdo je verjetno večino časa doma, na delu ali v šoli… in kje še? Ali vas morda lahko najdemo v supermarketu ali telovadnici? Oglejmo si eno izmed skritih funkcij iOS sistema, ki vam pokaže najpogostejše lokacije (in kako jih lahko izbrišete) in dve aplikaciji, ki vam te podatke prikažeta na zgoščen in podroben način.

Kam beži ta čas? To je vprašanje, ki si verjetno vsi postavimo ob vsakem rojstnem dnevu. No, to vprašanje je tesno povezano s potjo, po kateri hodite. Spremljanje krajev in časa, ki ga tam preživite, je zelo pomembno, saj lahko v svojem vedenju vidite vzorce, ki jih drugače ne bi opazili. Na primer, koliko časa ste porabili za sproščanje v naravi ali uživanje na kulturnih prireditvah? Ti podatki so bistvenega pomena, če resno razmišljate o uvedbi novih navad ali odkrivanju “neznanih” vzorcev v vašem življenju. Poglejmo, kako lahko to dosežete!

Kako prikazati značilne lokacije na vašem iPhonu

Ker je vaš iPhone hkrati tudi vaš vsakodnevni sopotnik, vam le ta lahko omogoči poglobljen vpogled v vaše navade. Funkcijo morate najprej omogočiti v nastavitvah in tam boste našli globoko skrit in obširen pregled. Značilna lokacija se uporablja tudi za zagotavljanje prilagojenih storitev, kot so fotografski spomini (ti so združeni po lokaciji), gradniki za zemljevide ali napovedi za promet.

Preprosto je.

  1. Pojdite v Settings > Privacy > Location Services > System Services > Significant Locations
  2. Potrdite svojo identiteto z uporabo gesla, Touch ID-ja ali Face ID-ja.
  3. Premaknite drsnik za značilne lokacije. Ko se ta obarva zeleno, začne slediti vaši lokaciji.
  4. V razdelku History lahko pod drsnikom vidite seznam mest.
  5. Kliknite na eno izmed njih, da si ogledate zemljevid z vsemi podobmočji, ki so razvrščeni po pogostosti obiska.

Ali vas preseneča veliko število lokacij, ki ste jih obiskali v vašem mestu? In kolikokrat ste se spraševali, kaj ste sploh počeli takrat na tem določenem mestu? Ta seznam je vsekakor strašljiv in pol informacij.

In če ste zaskrbljeni zaradi varnosti in zasebnosti teh podatkov, so ti šifrirani, Apple pa do njih ne more dostopati, saj so pred radovednimi očmi zaščiteni z vašim Touch ali Face ID-jem. Vendar pa obstaja način, da se teh podatkov znebite, če tako želite. Poglejmo, kako lahko to storite.

Kako odstraniti značilne lokacije iz vašega iPhona

Obstajata dva načina, kako odstraniti značilne lokacije: vse lahko izbrišete na drastičen način ali na kirurško natančen način. Če želite izbrisati en del podatkov na kateri koli ravni hierarhije lokacij, preprosto tapnite gumb Edit v zgornjem desnem kotu in nato odstranite vnose. Na ta način lahko izbrišete en obisk na enem mestu ali pa kar celotno mesto.

Sledenje lokaciji lahko v celoti izklopite tudi s preklopom gumba na vrhu nastavitev značilnih lokacij. Vendar, če to storite, boste izgubili nekaj funkcij iPhona, kot smo že omenili.

Life Cycle: Vaše življenje v tortnem diagramu

Ta preprosta in nezahtevna aplikacija je ena mojih najljubših aplikacij na mojem iPhonu. Pomaga mi, da vidim, kako se moje življenje razvija, v obliki preglednih podatkov in intuitivnega vmesnika. Je zelo enostavna za namestitev in uporabo. Aplikacijo morate le namestiti, ji dati dovoljenje za dostop do vaše lokacije in nato dnevno ali tedensko izpolniti podatke. V pogledu “krof/domača stran” vidite znano lokacijo, za neznano pa morate izpolniti podatke o lokaciji (ponudi vam seznam, iz katerega lahko izberete lokacijo) in aktivnost. S pametno izbiro aktivnosti lahko spremljate prej omenjeni čas, ki ga preživite v naravi ali na kulturnih prireditvah. Obstaja možnost dodajanja opomb k aktivnostim in razdelitve lokacije. Life Cycle spozna vaše navade in priljubljene kraje, po nekaj tednih pa aplikacija postane tako prilagojena vašemu življenjskemu slogu, da skoraj ne potrebuje vašega posredovanja.

Statistični podatki naredijo aplikacijo nepogrešljivo za podatkovne odvisnike. Lahko primerjate dnevne/tedenske, mesečne in letne “krofe”, si ogledate aktivnosti in čas, ki ste ga porabili za njih, ter lokacije po abecednem vrstnem redu. Aplikacija deluje v ozadju, porabi manj kot 1% vaše baterije na dan – vsaj tako zatrjuje razvijalec.

Plačljiva različica ponuja spletno varnostno kopiranje in analizo kakovosti spanja, stane 9,99 dolarjev na leto, s 30-dnevnim poskusnim obdobjem.

Arc – Eleganten dizajn in sledenje gibanja

Ko iščete alternativo za Life Cycle, ne smete zamuditi aplikacije Arc.

Aplikacija Arc dodaja sledenje gibanja in se šteje za naslednika izjemno priljubljene aplikacije Moves, saj omogoča nalaganje zgodovine iz aplikacije Moves. Aplikacija se med vašim premikanjem uči (namerno), in ponuja več funkcij, kot so: sledenje kalorij in srčnega utripa, primerjava trajanja obiskov s povprečjem, sledenje nadmorske višine. Pregledi so ekstatični in edina pomanjkljivost je večja poraba baterije za sledenje.

Kako sledite svojim lokacijam in aktivnostim?