Lastni iPadOS, hitrejši iOS in zbogom iTunes

  Poskušali bomo zbrati vse novosti o operacijskih sistemih, ki so bili predstavljeni na današnjem WWDC-ju. To je zelo zahtevn naloga, saj smo se dejansko soočili z informacijskih cunamijem!

  Danes smo lahko videli najboljši Keynote dogodek v zadnjih nekaj letih, kjer so kar dve uri predstavljali najnovejše inovacije. No, na začetku je kazalo, da uvod ne bo obrodil sadov, ampak po nekaj “vau, to je pa dobro”, “to resnično potrebujemo! in “no, to je res super”, smo ostali popolnoma začudeni.

  Danes je že prepozno, da bi pisali na ducate člankov, zato bomo za vas skušali povzeti najpomembnejše napovedi programske opreme. Jutri in kasneje ta teden bomo obdelali vse podatke, zato ostanite mirni, zagotovo jih bomo delili z vami.

  Zato nadaljujmo glede na pomembnost.

  iPadOS

  Apple je spet naredil velik korak v smeri pozicioniranja iPad Projev kot produktivne alternative za osebne računalnike. Iz leta v leto se zdi, da gre za močno sporočilo, in letos smo lahko videli kar nekaj posnetkov, ki se nanašajo na to vprašanje. Vendar bi tokrat to lahko postal uspešen preboj.

  Naprave iPad bodo dobile lasten operacijski sistem.

  No, ne pričakujte radikalnih sprememb glede dizajna, vendar moramo povedati, da jim je uspelo vključiti številne funkcije, ki zagotovo izboljšajo uporabniško izkušnjo. Sestavili smo seznam najpomembnejših:

  Upravljanje datotek! Z veseljem smo čakali na to funkcijo in Apple nas je končno presenetil. Poleg ločenega pogleda lahko od zdaj naprej s svojo najljubšo tablico povežete tudi svoje USB pogone. Z uporabo iCloud Drive lahko tudi delite mape. Naprava je bila razvita tudi z vidika večopravilnosti, tako da bi bile rešitve za razdelitev in razstavitev zelo koristne za tiste, ki se želijo naučiti uporabe. Na prvi pogled pa bi vsekakor potrebovali čas. Prav tako so izboljšali Apple Pencil – 20 ms latenca je zdaj postala 9 ms. Lahko celo spremenite velikost tipkovnice, če želite tipkati z enim samim prstom. Premikanje kazalca je bolj priročno, da ne omenjamo drugih operacij, kot sta kopiranje in lepljenje. Poleg tega boste lahko iPade uporabljali kot zunanje monitorje za Mac računalnike.

  Vendar pa korak, ki ga Apple ni uspel narediti (vsaj ne še), je uporaba miške na iPad-u. To, kar uničuje to idilično sliko, je dejstvo, da je 30 minut pred Keynote dogodkom ušla informacija o iPadOS-u, zato ta novica ni bila preveliko presenečenje.

  Kljub temu pa je to odlična inovacija, ki bo še bolj okrepila linijo iPadov!

  iOS 13

  Kljub temu so mnogi bolj pričakovali inovacijo na področju Applovega mobilnega operacijskega sistema – iOS 13. Zadnjič, ko smo na iOS-u doživeli velike spremembe, je bilo primer iOS-a 11, čeprav je vključeval kar nekaj napak. V iOS-u 12 so razvijalci poskušali popraviti vse te napake, zdaj pa se zdi, da je bil poudarek izključno na učinkovitosti.

  Apple obljublja, da bo odklepanje s Face ID-jem za 30% hitrejše, vendar so verjetno najbolj delali na arhitekturi aplikacij. Po Applovih podatkih bo povprečen prenos aplikacij za 50% manjši in hitrejši, medtem ko bo ta stopnja v primeru posodobitev znašala 60%.

  Vse to so impresivne številke, zlasti v obdobju uporabe mobilnih podatkov. Skratka, zagon aplikacij bo dvakrat hitrejši. Ne govorimo, da gre za dolgotrajen proces pri novih modelih, vendar je lahko to zelo uporabno, če imate starejše iPhone.

  Najpomembnejša inovacija: Temni način!

  No, Apple je kar dolgo čakal z integracijo temnega načina v iOS (v MacOS-u je na voljo od uvedbe Mojave). Čakali so tako dolgo, da so mnogi prav to najbolj pričakovali, zato je bil temu primeren tudi bučen aplavz. Pred štirimi leti bi ta aplavz morda bil še glasnejši…

  Vendar pa smo s temnim načinom zelo zadovoljen, sa so ga razširili na zaklenjen zaslon, aplikacije in tipkovnico. Kljub temu se ikone aplikacij ne bodo spremenile. Skratka, to je tista funkcija, ki jo bodo mnogi uporabljali.

  Kasneje bomo pisali tudi o vseh drugih posodobitvah.

  macOS Catalina

  Zmotili smo se, novo fantazijsko ime za macOS ni med tistimi štirimi imeni, ki smo jih navedli zgoraj. Brez skrbi, dočakali smo še večjo inovacijo:

  Poslovimo se lahko od iTunesa!

  Applova programska oprema bo zdaj razdeljena na različne dele. Natančneje, na tri dele; Apple Music, Apple Podcast in Apple TV. Stvar, ki je popolnoma prijazna do uporabnika, je, da se od zdaj naprej, če vaš iPhone povežete z Mac računalnikom, ne bo prikazalo pojavno okno, posodobitve programske opreme, varnostne kopije in druge podobne funkcije bodo uvrščene v Finder. No, hvala Apple… Res.

  Še enkrat bomo napisali, saj je ta informacija še kako pomembna: lahko boste uporabili zgolj preprosti monitor za razširitev, kar je pa najbolj zanimivo, za razširitev boste lahko uporabili tudi vaš iPad. Tudi domača postavitev je postala mobilnejša, zato bo moj otrok zagotovo porabil manj časa za gledanje YouTuba, saj bo očka delal na svojem iPadu, medtem ko bo gledal film! Tako je, tudi to je možno!

  Še ena pomembna stvar, o kateri bomo zagotovo pisali in ki nas je resnično presenetila: Mac računalniki 2018 in tisti Maci, ki bodo izšli nekje v prihodnosti – bodo opremljeni s T2 čipom. Če vam nekdo ukrade računalnik, ga ne bodo mogli uporabljati, vi pa ga boste lahko preprosto našli, tudi brez povezave. To je neverjetna tehnologija, o kateri boste ta teden vsekakor morali prebrati več! Ostanite z nami!

  Poleg tega se bo začel tudi Project Catalyst, tako da bodo iPad in macOS aplikacije bolj povezane. Tudi o tem lahko ta teden pričakujete več podrobnosti. Skupaj z orodjem Screen Time, ki je bil vključen v iOS 12, vam omogoča, da spremljate in omejite vse svoje dejavnosti tudi na vašem Macu.

  Inovacije macOS Catalina so prav tako obravnavale teme, ki jih ne bi mogli zajeti v 4 ali 5 člankih, vendar jih bomo zagotovo predstavili, zato ostanite z nami še naprej!

  Skratka, predstavitev operacijskih sistemov je precej podobna: veliko inovacij, ki se uvrščajo v kategorijo “vau”. Toda če pogledamo celotno sliko, lahko vidimo, da bo vse skupaj delovalo precej dobro.

  Zdaj so na voljo beta različice, čeprav bodo javne beta različice prispele v juliju, o njih pa bomo podrobneje pisali septembra. Zato ostanite z nami za več podrobnosti!