Ohranite spomine in začnite pisati dnevnik

Umetnost beleženja in papirnih dnevnikov doživlja velik preporod, saj knjige navajajo prednosti vodenja dnevnika, trgovine pa so polne ročno natisnjenih papirnih dnevnikov v retro stilu. Če želite začeti počasi in na preprost način zajeti najpomembnejše trenutke svojega življenja, preprosto prenesite aplikacijo. Pripravili smo seznam najbolj priporočenih aplikacij za pisanje dnevnikov na iOS-u in se poglobili v enega od najbolj priljubljenih.

Pisanje dnevnika ima lahko več funkcij in različnih uporab. V najčistejši obliki gre za dnevnik dnevnih dogodkov v obliki anekdot, misli ali vizualnih spominov. V ta dnevnik se pogosto beleži vsak dan in lahko vsebuje seznam dnevnih aktivnosti, obsežen opis kosila ali preprosto oceno dneva. Kreativna, terapevtska ali premišljena uporaba smatra pisanje dnevnika kot vaje svobodnega združenja, sprostitev vseh skritih misli, čustev in drugačno izražanje zavesti. Za pisatelje je pisanje dnevnika priporočeno kot najpomembnejša vaja, ki pomaga nabrusiti orodje za kreativnost. In končno, tisti, ki so nagnjeni k bolj vizualnim stvarem, radi zbirajo fotografije, risbe in svoja čustva zlijejo na papir (ali zaslon) na barvit, umetniški način.

Najboljše prakse za pisanje dnevnikov

Center for Journal Therapy je ustvaril niz smernic za učinkovito pisanje dnevnika. Res preprosto: PIŠITE. “O čem želite pisati? Preglejte ali razmislite o tem. Vzemite si nekaj trenutkov, da boste mirni, pomirite svoj dih in se osredotočite. Raziščite svoje misli in občutke skozi pisanje. Merite čas, da se prepričate, da boste pisali vsaj 5 minut. Zaključite strateško, z introspekcijo. Preberite, kaj ste napisali, in si vzemite trenutek, da o tem razmislite. Napišite povzetek v enem ali dveh stavkih.” In če še vedno oklevate, vprašajte strica Googla, kakšne prednosti prinaša pisanje dnevnika (vtipkajte “benefits od journaling”). Prva povezava opisuje 83 prednosti pisanja dnevnika v primeru depresije, anksioznosti in spopadanja s stresom. Potrebujete še več razlogov?

Najboljša aplikacija za pisanje dnevnika

iPhone ali iPad, ki je skoraj vedno na vaši strani, je odlično platno, na katerega lahko naslikate vaše življenje. Dnevniki so ponavadi prilagodljivi, saj združujejo besedila, vizualne in druge medije. Več je vedno bolje, vendar so za preprosto uporabo fotografije in besedilo dovolj. Katera druga merila moramo upoštevati pri izbiri aplikacije za pisanje dnevnika? Na prvem mestu je varnost, saj naši dnevniki običajno vsebujejo najgloblje misli, da ne govorimo o skrivnostih in zasebnih fotografijah. Dizajn, samodejno sledenje in uporabniški vmesnik so prav tako lahko pomembni dejavniki.

Day One Journal

Day One Journal velja za eno najbolj celovitih aplikacij, ki je hkrati tudi enostavna za uporabo, pohvali pa se lahko tudi z nagrado aplikacije leta in Applove nagrade za dizajn. Seznam virov je res impresiven: dodate lahko datoteko, seznam dejavnosti, risbe, fotografije, glasovne datoteke, besedilo (z video virom v pripravi). Definitivno gre za izpopolnjeno aplikacijo, ki pa vam omogoča, da izklopite ali prezrete funkcije, ki jih ne potrebujete. Na ta način nepotrebne možnosti ne stopijo na vašo pot preproste uporabe, ki ste si jo začrtali kot idealen postopek pisanja dnevnika.

Day One Journal je lahko vse, kar si želite: preprost dnevnik za vsakdanjo uporabo, zbirko aktivnosti, podatke o vašem življenju ali dogodkih ter izrazno pisanje.

Nepopoln seznam funkcij te neverjetne aplikacije:

  1. Podpora za Markdown
  2. Sinhronizacija med iPhonom, iPadom in Macom
  3. Geografsko lokaliziranje vnosov s trenutno lokacijo in beleženje trenutnega vremena
  4. Označevanje statusa trenutne aktivnosti
  5. Izvoz vseh vnosov kot navadno besedilo ali PDF
  6. Označevanje vnosov kot posebne

Premium različica (24,99 € na leto) omogoča varno varnostno kopiranje podatkov, ustvarjanje neomejenega števila dnevnikov in druge funkcije.

Druge aplikacije za pisanje dnevnika

Medtem ko vam Day One Journal omogoča, da izbirate med različnimi funkcijami in ustvarite dnevnik svojih sanj, so manj kompleksne aplikacije namenjene za bolj specifične primere uporabe. Če že veste, kaj točno želite, so lahko naslednje aplikacije kot nalašč za vas.

Journey

Alternativa za Day One Journal, ki brezhibno deluje prek katere koli naprave in katere koli platforme. Podpira več slik, zvočnih zapisov ali vedeoposnetkov, omogoča sinhronizacijo z Google Drive, izvoz v več formatih, samodejno lokacijo in vreme, zaščito z geslom in celo uvoz dnevnika Day One. Brezplačno, enkratno plačilo v višini 16,99 $ za Maca.

Momento

Momento vam pomaga pri zasebnem zajemanju trenutkov (v obliki zapisov, fotografij, videoposnetkov, oseb, mest in oznak) s samo nekaj dotiki in na enem mestu samodejno zbere vse vaše dnevne aktivnosti, objave in fotografije iz družbenih omrežij, aplikacij in naprav, ki jih uporabljate vsak dan. Ta aplikacija je lahko najboljša rešitev za vse, ki so aktivni na družbenih medijih in želijo ohraniti spomin na svoje življenje. Momento je brezplačna aplikacija za največ 3 družbene vire (3,99 $ za premium funkcije, več fotografij, več družbenih virov).

Grid Diary

Zagotavlja vam strukturo v obliki mrežnih predlog in vsebino z odsevnimi pozivi. Aplikacija vam pomaga s pisanjem od samega začetka. Grid Diary vam bo pomagal osredotočiti se na vidike življenja, ki jih želite spremljati, od dnevnih zbirk, do sledilnika razpoloženja, dnevnika osebne rasti ali načrtovalca ciljev…

Možnosti za članstvo: 1,49 $ mesečno – ponuja 3-dnevno brezplačno preizkušnjo, 14,99 $ letno – ponuja 2-tedenski brezplačni preizkus.

Five Minute Journal

Aplikacija vam obljublja, da boste “srečnejši v samo 5 minutah s preprosto obliko pisanja dnevnika, ki temelji na dokazanih načelih pozitivne psihologije”. Aplikacijo priporoča sam guru Tim Ferris, sama po sebi pa je zelo preprosta: nastavite opomnik za začetek in konec dneva, zapišite si pet stvari, ki se jih veselite ali za katere ste hvaležni… in ponovite. Five Minute Journal vam ponuja tradicionalne možnosti beleženja, kot so večpredstavnostni zapisi, hkrati pa se odlikuje kot dnevnik hvaležnosti za tiste, ki se želijo osredotočiti na pozitivne stvari v svojem življenju. Ni slabo za 5,49 €, kajne?

Ste že kdaj pisali dnevnik?