Skrivnosti prenovljene aplikacij Find My - delite svojo lokacijo s prijatelji

iOS 13 in macOS Catalina sta nam prinesla povsem novo aplikacijo Find My s fuzijo Find My Friends in Find My iPhone. In nova aplikacija je postala precej kompleksna.

Funkcije, ki so bile na voljo v ločenih aplikacijah, so se v novem operacijskem sistemu stopile v eno samo aplikacijo, imenovano Find My, le ta pa je bila razširjena s številnimi novimi funkcijami. Nova aplikacija vsebuje tri glavne zavihke, imenovane: People, Devices in Me.

Nova rešitev je preglednejša, enostavna za uporabo in modernega videza. Omogoča vam uporabo ene same aplikacije za preverjanje lokacije vaših prijateljev in pogrešanih naprav. Vse to je zavito v prelep temen način.

Poiščite ljudi

V prvem poglavju našega članka bomo zajeli zavihek People. Tukaj lahko najdete sebe in preverite lokacijo svojih prijateljev ter družine (oziroma oseb, ki delijo svojo lokacijo z vami). Prav tako lahko delite svojo lokacijo in prosite za dovoljenje za ogled lokacije drugih ljudi. Vse, kar morate storiti, je, da v nastavitvah omogočite Share My Location.

Pojdite v nastavitve in na vrhu izberite svojo osebno izkaznico

  1. Pojdite v nastavitve in na vrhu izberite svojo osebno izkaznico
  2. V meniju Find My omogočite Share My Location

Ko je deljenje lokacije vklopljeno, lahko začnete deliti svojo lokacijo s svojimi stiki s pomočjo aplikacije Find My. Lahko pa svojo lokacijo z osebo delite s preprostim sporočilom.

Delite svojo lokacijo

  1. Odprite Find My in izberite zavihek People
  2. Izberite "+ Share My Location"
  3. Vnesite ime ali telefonsko številko osebe, s katero želite deliti svojo lokaciji
  4. Pritisnite Send
  5. Izberite časovni interval: Share for One Hour (deli za eno uro), Share Until End of Day (deli do konca dneva) ali Share Indefinitely (deli neomejeno)
  6. Nato pritisnite OK

Odslej bo lahko ta oseba v živo spremljala vašo aktivnost, dokler se ne izteče nastavljeni časovni interval ali pa ročno prekinete sledenje.

Še pomembneje je, da lahko za več obstoječih Applovih izdelkov spremenite, iz katerega želite poslati informacije. Če imate tako iPad kot iPhone in če je bila lokacija vašega telefona doslej v skupni rabi, odprite Locstor na iPadu, pritisnite zavihek Me in tapnite Use this [ime naprave]. Od zdaj naprej bo vaš iPad podatke pošiljal v napravo vašega prijatelja.

Prosite za dovoljenje za ogled lokacije drugih

Če želite začeti slediti določeni osebi, najprej delite svojo lokacijo

  1. Izberite zavihek People
  2. Tapnite na Ask To Follow Location
  3. Pritisnite OK

Od tega trenutka naprej vam mora druga oseba omogoči dostop do lokacijskih podatkov. Če vam zagotovijo dovoljenje, lahko spremljate njihovo gibanje po zemljevidu. Prijatelja lahko poiščete tako, da tapnete izbrano osebo in nato izberete Directions, ali pa si ogledate njihove vizitke, jih dodate med priljubljene ali celo nastavite, da dobite obvestilo, če se lokacija osebe spremeni.

Če boste imeli dostop do lokacijskih podatkov druge osebe, vendar je status njihove lokacije "Not Found", njihove lokacije ni mogoče določiti. Razlogov za to je več: težave z omrežjem, napravi ne komunicirata med seboj ali oseba ni vklopila možnosti Share My Location. Lokacijske podatke lahko preverite v Settings > Privacy > Location Services > Share My Location.

V naslednjem poglavju te serije bomo opisali vsa dejanja, ki so na voljo v zavihku Devices.