Unsplash – na tone brezplačnih slik

App Store je poln aplikacij, ki ponujajo brezplačna ozadja. Večina jih je opremljenih z oglasi in včasih je kakovost slik precej vprašljiva. Zdaj pa lahko z aplikacijo Unsplash na vse te težave preprosto pozabite.

Spreminjanje ozadja na kateri koli napravi je lahko zelo pomembna podrobnost. Čeprav so mi ljubše originalne nativne slike, sem se jih kaj hitro naveličal in za pomoč sem se obrnil na Unsplash.

Unsplash je spletna stran za slike, ki je bila ustvarjena leta 2013. Trije mladi geniji so ustvarili platformo, ki ustvarjalcem omogoča, da svoja neuporabljena dela objavijo brezplačno. Digitalna galerija je na začetku vsebovala približno 10 slik, danes pa jih ima več kot 850 000. Na voljo so za prenos, število edinstvenih prenosov pa je že preseglo 100 000.

Najboljše pri tej storitvi je, da lahko te slike uporabite za različne namene. Slike, ki so na voljo na Unsplashu, lahko brezplačno prenesete in uporabite brez navajanja vira na svoji spletni strani, marketinškem gradivu ali drugih projektih. Ločljivost slik je dovolj visoka in celo tiste slike, ki imajo razmerje 16:9, je mogoče preprosto izrezati na primerno velikost za ozadje telefona.

Zbirka, ki je bila prej dostopna samo preko brskalnika, je dobila tudi svojo uradno aplikacijo. Aplikacija, ki zavzame le 3,7 MB prostora, deluje hitro in je stabilna, njen dizajn pa je izjemno pregleden in čist. Najboljše pri tem je popolno brskanje, ki vam omogoča dostop do relevantnih rezultatov iskanja.

Za prenos kliknite na gumb v desnem kotu in slika se takoj prenese v knjižnico slik. Preverite lahko tudi podrobnosti, kot so ločljivost, uporabljena kamera, zaslonka, vrednost ISO itd.

Najnovejše trende je mogoče najti tudi v temnem načinu. Po mojem mnenju to ni tako pomembno, saj slika zapolni 90 % zaslona, vendar pa je to za nekatere ključnega pomena. V aplikaciji pa ne boste našli niti oglasov – v zadnjih nekaj mesecih nisem videl niti enega.

Za Unsplash ne potrebujete registriranega računa, brskanje in prenos delujeta brezhibno, ne da bi se prijavili. Vstop v skupnost prinaša takšne prednosti, da lahko naložite svoja dela in ustvarjate lastne zbirke. Poleg iOS aplikacije obstaja tudi različica za macOS, vendar tudi v tem primeru brskanje po spletu deluje brezhibno.

Kakšno je vaše trenutno ozadje?