Za kaj je 6-jedrni Mac mini dober v letu 2018?

Pripravili smo primerjavo in preverili, zakaj se splača imeti 6-jedrni Mac mini.

Tukaj je kratek povzetek za tiste, ki morda še ne poznate naših testov. Glede na povratne informacije bralcev smo ustvarili popoln test, ki ga uporabljamo za določene naprave. To smo storili za tiste, ki razmišljate o nakupu novega računalnika, da boste dobili boljši pregled nad izborom Applovih računalnikov.

Pregled je sestavljen iz 3D testov, sintetičnih in realnih GPU testov, vključili pa smo tudi teste slik in glasbe. Danes se lahko zahvalimo rezultatom našega dobrega prijatelja, Viktorja Kádárja aka. K1l1m6n, ki je naredil vse, da nam je hitro posredoval podatke.

Viktor je znan po svojih čudovitih zasnovah. Za iMagazin je ustvaril zasnovo naslednjega MacBook Proja, pa tudi Mac minija in iPad Proja. No, pa začnimo.

Nazadnje smo ugotovili, da zmogljivost 4-jedrnega, najcenejšega Mac mini modela ni tako izjemna. Ampak, kaj bi lahko drugega pričakovali od nakupa najcenejše Applove naprave? Mac mini je popoln za uporabo v pisarni, vendar ne ponuja ničesar presenetljivega. Iz našega prejšnjega testa je razvidno, da ima podobne zmogljivosti kot MacBook Proji iz leta 2016.

Kljub dokazom, da je v vseh primerih močnejši od 13” modela (iz leta 2016), zelo težko sledi učinkovitosti 15” modela (iz leta 2016). Premaga ga samo pri izvažanju slik iz programa Lightroom. Če gledamo na razmerje med ceno in vrednostjo, je to ena izmed najboljših Applovih naprav. Ampak, kaj se dogaja s 6-jedrno i5 različico?

Pričakovali smo popolnoma drugačne rezultate in nismo bili razočarani. Še več, naslednji podatki so nas precej presenetili.

3D slike

Tokrat smo ponovno uporabili Keyshot 7, ki je še vedno na voljo za testiranje računalnikov. Uporabili smo enako ločljivost in izhodni format TIFF, frekvenco vzorčenja pa smo prav tako kot prej nastavili na 64. 6-jedrni Mac mini je bil približno za 1 minuto počasnejši od letošnjega 15” Macbook Proja. To pomeni, da ima drugi najboljši rezultat izmed računalnikov, ki smo jih testirali v zadnjem času.

Dober začetek, predvsem zato, ker ima računalnik i7 procesor. Kljub temu se je Mac mini izkazal veliko bolje kot 13” Macbook Pro, ki mu je po konfiguraciji precej podoben.

3D animacije

Delovanje procesorja še vedno preverjamo s Keyshotom. Pri tem moramo dodati, da smo v obeh 3D testih merili samo učinkovitost procesorja, saj Keyshot sploh ne uporablja grafičnega procesorja. Nastavitve so ostale enake, še vedno lahko dostopate do preskusnih datotek, ki so primerne za vašo konfiguracijo.

Mac mini je ponovno končal kot drugi, 15 % razlika v primerjavi z letošnjim najcenejšim 15” Macbook Projem je ostala enaka. Kljub temu je v primerjavi s 4-jedrnim 13” najcenejšim modelom (iz leta 2018) Mini močnejši kar za 30 %. Opazili smo, da se je v primerjavi s 4-jedrno različico spremenilo tudi segrevanje, saj je temperatura procesorja stagnirala na 90-98 °C.

Grafična zmogljivost

Poleg sintetičnih testov smo preizkusili tudi igranje, kar je prineslo zanimive rezultate. Naš boj v igri Diablo 3 ni bil zaman. 6-jedrna različica je bila manj zmogljiva od 4-jedrnega modela. V teoriji bi morali dobiti enake rezultate, ker imata oba računalnika enako integrirano grafično kartico. Test Unigine Heaven je pokazal zelo majhno razliko. Ta Mac mini je prejel 533 točk, njegova šibkejša različica pa je dobila 521 točk, kar je precej zanemarljiva razlika.

Kljub temu je slednji imel povprečno 16 sličic na sekundo, v primerjavi z obstoječimi 9,7. Prav tako so bili rezultati fps enaki kot prej. Med igranjem igre Diablo ni bilo velike razlike, vendar se je 4-jedrni model vseeno izkazal bolje. K1l1m6n pravi, da je to zaradi večje temperature, saj sta CPU in GPU pri obeh modelih v istem ohišju, prav tako imata isto hlajenje.

Po drugi strani CPU porabi 75 W, namesto 65 W, zato GPU dobi manj moči, kar je morda razlog slabše učinkovitosti.

Lightroom izvoz

Med testiranjem 4-jedrne različice smo dejali, da Mac minija ne bi uporabljali za zahtevnejša dela. Kljub temu je pri 6-jedrnem modelu to popolnoma drugače. Ta računalnik bi lahko popolnoma ustrezal tistim, ki delajo z Logic Pro, Pro Tools in drugimi podobnimi programskimi orodji. Ampak, najprej poglejmo, kako se spopada z obdelovanjem slik.

Ta test je precej preprost, uporabili smo enako resolucijo in enake nastavitve ter preverili, kateri računalnik bo hitreje procesiral 500 fotografij visoke ločljivosti. Prav tako kot pri izvozu video datotek, je hitrost zapisovanja SSD diska ključni dejavnik. In ker ta model ponuja najmanj dvakrat toliko prostora kot 4-jedrna različica, ima tudi malenkost hitrejši SSD disk. To je tisto, kar zagotavlja, da je ta računalnik hitrejši tudi v vseh drugih vidikih.

Slike je izvozil v 6 minutah in 49 sekundah. Letošnji 15” MacBook Pro je končal po 6 minutah in 17 sekundah, 4-jedrni model pa je test končal v 8 minutah in 36 sekundah.

Logic Pro X

Kot zadnje na našem testu smo preverili, kako se 6-jedrni Mac mini procesor obnese med zagonom Logic Pro X. Teste lahko izvajate tudi v programih Pro Tools ali FL Studio, vendar boste dobili enake rezultate, saj programa testirata surovo moč procesorja. V tem testu je bil letošnji 15” MacBook Pro najboljši, saj se je približal ravni 12-jedrnega procesorja Mac Proja iz leta 2013. Seveda vemo, da to ni najnovejša strojna oprema, vendar 12 jeder še vedno pomeni isto kot v času izdelave tega modela.

To pomeni, da je hkrati ponovno predvajal 165 skladb. In kako se pri tem obnese Mac mini? Poglejmo si v nadaljevanju.

Mac mini je pred preobremenitvijo sistema lahko istočasno ponovno predvajal 152 skladb. Presenetljivo? Da! Smo veseli? Seveda.

Končna ocena

Kaj naj rečemo? 6-jedrni Mac mini ima odlično konfiguracijo. Brez težav sledi učinkovitosti letošnjega 15” MacBook Proja, ki stane dvakrat toliko. Kljub temu, da je cena višja kot pri 4-jedrnem modelu, boste za nekaj dodatnega denarja dobili dvakrat toliko prostora na SSD disku in precej boljše delovanje. In ker poznamo visoke Applove cene, menimo, da je izbor 6-jedrne različice zelo smiseln.

Kljub temu ne pozabite na dejstvo, da potrebuje dodatne zunanje naprave, na primer zaslon. Če imate te naprave doma, potem si drznemo reči, da je letošnji 6-jedrni Mac mini najboljša izbira iz trenutnega Applovega nabora.