Apple Music ima rojstni dan in je 4 mesece brezplačen!

Apple Music nudi 60 milijonov pesmi brez oglasov na vseh vaših pametnih napravah. iSTYLE zdaj omogoča, da ga kot nov uporabnik 4 mesece uporabljate brezplačno.

Pot je bila dolga, toda zdaj lahko zatrdimo, da je Apple med ponudniki storitev pretakanja glasbe drugouvrščeni po številu plačnikov naročnine. Čeprav je Apple računalniški velikan, ki je sodeloval v revoluciji panoge digitalne glasbe že od samega začetka, pa je pretočna storitev Apple Music stara šele pet let. iPod, uveden leta 2001, ni postal le podlaga za izjemni uspeh iPhona, ampak je spremenil tudi to, kako dandanes poslušamo glasbo. Ob priložnosti njegovega rojstnega dneva si poglejmo, kaj je Apple Music uspel doseči doslej, in skupaj proslavimo s 4-mesečnim brezplačnim preizkusom.*

Začetki

Applova storitev pretakanja glasbe je bila lansirana 30. junija 2015 in je takoj morala konkurirati velikanom, kot so Spotify, ki je že imel 75 milijonov uporabnikov, in Deezer, lansiran leta 2007. Apple Music, ki smo jo ustvarili z združitvijo storitev nekdanjega iTunes Radia in Beats Music, je bila v dobrem položaju: uporabniki iPhonov in Macov so tvorili bazo, močnejšo od tiste, ki so jo imeli naši konkurenti.

Predhodni izračuni so se izkazali za pravilne: Fortune je januarja 2016 poročal, da je Apple Music osvojil 10 milijonov plačnikov naročnine. Applu je to uspelo v zgolj 6 mesecih – kar je velik dosežek, saj je Spotify za to potreboval 6 let. Storitev smo z leti izpopolnili in število naročnikov je še naprej raslo. Do konca lanskega leta je doseglo več kot 68 milijonov. To je še vedno manj kot Spotifyjevih 100 milijonov uporabnikov, toda za razliko od švedskega podjetja je Apple v zadnjih letih požel velik uspeh s svojimi storitvami, zato je njegova prihodnost svetlejša. Apple Music je zdaj dom več kot 60 milijonom pesmi – veliko več, kot jih nudi konkurenca. Po nedavnih poročilih ima Spotify namreč le 50 milijonov pesmi.

Nenazadnje moramo skleniti, da storitvi Apple Music, ki zdaj praznuje obletnico, ne gre slabo. Ni naključje, da jo uporablja že 68 milijonov ljudi, toda oglejmo si, kaj natančno dobimo s plačilom naročnine.

Beats 1

Ena od funkcij, ki mi je najbolj všeč pri storitvi Apple Music, je ta, da predstavlja nastope in sezname predvajanja, ki jih pripravijo ljudje, ne le algoritmi. Zelo se trudijo, da predstavljeno vsebino v aplikaciji osebno pripravijo ljudje, ki delajo v ozadju.

Najbolj edinstvena funkcija storitve je nedvomno Beats 1, spletni radio, ki je na voljo samo v storitvi Apple Music in oddaja non-stop. Nastopi v živo so izmenično predvajani iz studiev v Los Angelesu, New Yorku in Londonu, kar zagotavlja raznolikost. Sezname predvajanja ustvarijo DJ-i, del njihovih programov pa so tudi različne posebne oddaje, ki jih včasih poživijo umetniki sami.

Če smo že pri radiu – od uvedbe sistema iOS 13 dalje Apple Music podpira več kot 100.000 radijskih postaj po vsem svetu v živo. Samo vprašaj Siri in že bo predvajala tvojo priljubljeno lokalno postajo. Kar poskusi.

Uporabi na poljubni pametni napravi, doma ali v avtu

Če imaš napravo iOS, je Apple Music že tvoj privzeti predvajalnik glasbe. Poleg iOS-a je Apple Music na voljo v vseh Applovih napravah, vključno z iPadom, Apple Watch, Apple TV, Macom, tudi s HomePodom, ki žal pri nas ni na voljo. Aplikacija je združljiva s funkcijo CarPlay, zato jo lahko preprosto uporabljaš v avtomobilu.

Ne preseneča, da je ta aplikacija med redkimi, ki delujejo tudi zunaj Applovega ekosistema. Uporabljaš jo lahko v računalniku z iTunes ali v brskalniku, pa in tudi v Androidu z aplikacijo, ki je na voljo v trgovini Google Play. Struktura aplikacije in način krmarjenja po njej je na obeh platformah skoraj enak. Edina razlika je umestitev iskalne vrstice, zgoraj desno v Androidu in spodaj v iOS-u.

Uporabniški vmesnik je razdeljen na 4 dele, ki so dostopni na spodnji vrstici za krmarjenje. »Knjižnica« vsebuje vso glasbo. To je osebni izbor skladb, ki jih všečkaš ali shraniš. Če ti je nekaj všeč, poleg naslova tapni tri pikice, nato pa gumb »Dodaj v knjižnico +«, in pesem postane del knjižnice. Pomikanje po zbirki pesmi je intuitivno, vse temelji na prejšnjem iTunesu, zato ti bo struktura morda znana. Ta vmesnik prikazuje tudi tvojo nedavno dodano glasbo, tako da ti ni treba preveč iskati, da nadaljuješ, kjer si ostal. Tu ustvariš sezname predvajanja, ki jih preprosto deliš s prijatelji in sorodniki.

Izbrani seznami predvajanja se posodabljajo vsak dan

Naslednji razdelek je »Zate« in tukaj stvari postanejo zanimive. Če iščeš novo glasbo, boš večino časa preživel tukaj. V ozadju storitve Apple Music tečejo pametni algoritmi, tako da ti lahko ponudi izvajalce, skladbe in sezname predvajanja, ki ti bodo všeč, glede na tvoje navade poslušanja. Tu vidiš tudi nedavno predvajano glasbo, s pomikom navzdol pa dobiš predloge na podlagi žanrov, seznamov predvajanja in izvajalcev, ki so bili predvajani prej.

Naslednji zavihek je »Prebrskaj«, kar je tudi stran, ki jo vidimo takoj po odprtju aplikacije. Namesto osebno prilagojene vsebine tukaj najdemo svežo, novo glasbo in edinstvene sezname predvajanja, ki smo jih že omenili.

Namesto seznamov predvajanja, ki temeljijo na tvojem osebnem okusu, tukaj najdeš sezname Top 100. Na voljo je vse, od globalnih vrhunskih 100 do španskih vrhunskih 100. Na kartici »Prebrskaj« najdeš nove izdaje in različne zvrsti ter tudi intervjuje iz Beats 1. Na dnu strani so prikazani prihajajoči albumi.

Zadnji zavihek je prej omenjeni »Radio«, kjer najdeš spletne radijske kanale. Nekje na svetu vedno obstaja DJ, ki predvaja v živo, zato moraš le izbrati kanal, ki ti je všeč. Si zamudil izvedbo nekega DJ-a? Brez problema. Poslušaš lahko vse prejšnje oddaje, ki so lepo urejene. Poiščeš lahko tudi kratek pregled urnika, tako da veš, katerim oddajam hočeš prisluhniti.

Med predvajanjem sledi besedilom

Integracija Genius Lyrics pomeni, da lahko v Apple Music dostopaš do več tisoč besedil pesmi. Začni predvajati skladbo in v spodnjem levem kotu klikni ikono besedila. Merjenje časa poskrbi, da lahko spremljaš besedila sproti, tako da lahko zapoješ skupaj z izvajalcem.

Novembra 2019 je Apple Music dodala novo storitev, imenovano Replay. Glede na tvoje navade poslušanja lahko razporedi tvojo najbolj poslušano glasbo za vsako leto posebej, od leta 2015 dalje. Poleg seznamov predvajanja ponuja tudi zanimive informacije in statistiko o tvojih navadah poslušanja. Ta funkcija je najbolj zanimiva dolgoletnim uporabnikom, a ker se vsebina nenehno posodablja, novim uporabnikom ni treba čakati celo leto, da dostopajo do te funkcije. Preprosto obišči music.apple.com/replay.

Torej: Apple Music je povsem posvečena glasbi, in to se čuti. Ustvarjajo jo ljubitelji glasbe za ljubitelje glasbe. Za vse nas upam, da bo naslednjih 5 let enako uspešnih kot prvih pet.

60 milijonov pesmi, zdaj 4 mesece brezplačno – kako se to sliši?

Če ti je všeč, kar si prebral zgoraj o storitvi Apple Music, ji daj priložnost. Oziroma 4-mesečno priložnost. Vse, kar moraš storiti, je, da klikneš spodnjo povezavo in zahtevaš kodo za brezplačno preskusno različico.

* Štirimesečna ponudba je namenjena samo novim naročnikom, če pa si že porabil 3 mesece, ki jih ponuja Apple, lahko še vedno dobiš dodaten mesec brezplačno.

Kaj se zgodi po koncu 4 mesecev?

Če ti je storitev všeč, ti ni treba storiti nič: ko se preizkus konča, se naročnina samodejno začne. Zdaj lahko uživaš v vseh ugodnostih za mesečno nadomestilo v višini 9,99 USD, ki se bo zaračunalo na kartico, povezano s tvojim Apple ID-jem.

Poleg individualnega paketa obstajata tudi paket za učence in za družine, za 4,99 USD oziroma 14,99 USD na mesec. Družinski paket omogoča dostop za do šest oseb, tako da, če imaš ljudi, s katerimi bi ga lahko podelil, se splača.

Če ti Apple Music ni všeč, nisi obvezan. V štirih mesecih lahko kadar koli prekličeš naročnino in tvoje kartice ne bomo bremenili.