Je vredno nadgraditi in preiti na iPhone 15?

Novi iPhone je prispel in izboljšal se je v mnogih pomembnih vidikih, zato se pojavi vprašanje, kdo bi moral razmisliti o nadgradnji svoje stare naprave.

iPhone 15 v vseh barvah

V zadnjem desetletju se je izkazalo, da iPhoni bolje ohranjajo svojo vrednost kot kateri koli drug pametni telefon, in to ne velja le za finančni vidik, ampak se vidi tudi pri uporabnosti. iOS 17 različica je prišla celo na iPhone XR, ki je bil predstavljen leta 2018. To pomeni, da je svež operacijski sistem zagotovljen vsaj 5 let od izdaje naprave, kar je izjemno. Zato se ob izidu nove družine naprav mnogi uporabniki sprašujejo, ali je vredno zamenjati svoj trenutni model. V primeru običajnega iPhone 15 je odgovor na to vprašanje pogosto precej jasen.

Pro čip

iPhone 15 je opremljen s procesorskim čipom Apple A16 Bionic, ki ga najdemo tudi v modelih iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max. Glede na uporabo je 10-15% hitrejši od procesorskega čipa Apple A15 Bionic, ki ga najdemo v modelih iPhone 13 in iPhone 14. Vendar je pasovna širina pomnilnika približno 50% večja, kar tostrojno opremo naredi povsem pripravljeno za prihodnost. Kar zadeva zmogljivosti, je A16 Bionic trenutno med najhitrejšimi mobilnimi čipi, in ob upoštevanju preteklih trendov si je težko predstavljati kakršne koli težave z zmogljivostjo v prihodnjih letih. Poleg tega je kapaciteta baterije iPhona 15 nekoliko večja kot pri iPhonu 14, ki že ima odlično življenjsko dobo baterije. Zato lahko rečemo, da se bo iPhone 15 dobro obnesel tudi pri ekstremni uporabi. Poleg tega iPhone 15 presega iPhone 14 Pro v določenih vidikih: prejel je čip Ultra Wideband druge generacije, ki potroji razpon za natančno sledenje in nam omogoča, da poiščemo svoje prijatelje v aplikaciji Find My, kar lahko zelo koristi na mestih, kjer je velika gneča.

Slika prikazuje čip A16 Bionic, ki se nahaja v iPhonu 15 

Napredno slikanje

Kar zadeva slikanje, je prav tako opazna izboljšava v primerjavi s prejšnjo različico, čeprav je morda pretirano, če to trdimo tako nedvoumno. Sistem kamer družine iPhone 14 že zajema neverjetne fotografije, vseeno pa je super videti, da ima glavna kamera iPhona 15 ločljivost 48 milijonov slikovnih pik. To je bilo prej na voljo le na Pro modelih in nam omogoča uporabo 2-kratne brezizgubne povečave pri nižjih ločljivostih, kar nam daje enake tri perspektive (0,5-kratno, 1-kratno, 2-kratno) kot na primer iPhone 14 Pro. Čeprav ne govorimo o Pro modelu pri iPhone 15, verjamemo, da je naprava odlična izbira za tiste, ki svoje pametne telefone uporabljajo za delo s slikami.

slika prikazuje sprednjo in zadnji kameri na iPhonu 15

Dinamični otok

Dinamični otok izvira iz družine iPhone 14 Pro in ga lahko najdemo na vrhu zaslona. Gre za izrez, ki ne samo izgleda neverjetno, ampak tudi olajša uporabo naprave in jo naredi hitrejšo. Z Dinamičnim otokom je preklapljanje med tekočimi aplikacijami hitrejše kot kdaj koli prej. Maksimalna svetilnost zaslona se je povečala na 2000 nits, kar je dvojno v primerjavi z iPhone 14. To je še posebej pomembno za uporabo na prostem, kjer je razlika zelo opazna. Treba je omeniti, da povečana osveževalna hitrost 120 Hz še vedno velja izključno za Pro modele in ni na voljo na iPhone 15. Torej, medtem ko ima običajni iPhone 15 izjemno visoko kakovostni zaslon, je zaslon pri Pro modelih še boljši. Mora obstajati neka razlika, kajne?

Slika prikazuje funkcijo Dynamic Island, ki je na voljo na vseh modelih iPhone 15

Še več

Zgoraj omenjene funkcije bodo verjetno marsikoga spodbudile k nadgradnji, vendar je treba tudi omeniti, da je iPhone 15 zdaj opremljen z USB-C priključkom, kar pomeni, da nam ni več treba nositi ločenega kabla Lightning in lahko vse svoje naprave polnimo z enim kablom. Nekoliko se je spremenil tudi dizajn, zelo všeč so nam, izbočeni robovi in ojačane steklene površine. Te inovacije olajšajo odločitev, ko nas nekdo vpraša, ali je vredno nadgraditi na iPhone 15: odgovor je skoraj vedno da. Običajni iPhone 15 prekaša družine iPhone 11 in iPhone 12, vključno z Pro modeli. V primerjavi z osnovnim iPhone 13 je prav tako opazno izboljšanje, čeprav bi prehod s Pro modela pomenil opustitev 120Hz ProRes zaslona. 

Prehod vam olajšamo na več načinov: svojo staro napravo lahko zamenjate prek programa Easy Upgrade, svojo novo napravo lahko kupite s financiranjem, zanjo pa lahko sklenete tudi zavarovanje iSTYLE Asistenca Plus.

Poleg tega ponujamo različne Apple storitve (Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, iCloud+) brezplačno za tri mesece.