iPad mini (2019) – kralj svoje vrste se vrača!

Apple je predstavil četrto generacijo iPad minija jeseni 2015, eno leto po predstavitvi njegovega predhodnika. Kljub temu pa je izidu izdelka sledila nerodno dolga pavza, najmanjša Applova tablica pa ni dobila posodobitve. Zato smo resnično verjeli, da jo bodo umaknili iz svoje linije izdelkov. Zato je veliko uporabnikov poskušalo izkoristiti njegovo dolgo življenjsko dobo in še do nedavnega so uporabljali svoj ljubljeni iPad mini.

Najava iPad minija v okviru dampinga posodobitev pred Keynote dogodkom v mesecu marcu je povzročila naval evforije med uporabniki, medtem ko je bilo to za strokovnjake veliko presenečenje. Glavni izziv pri pisanju testa o tem izdelku je razumeti, kdo so ciljni uporabniki in katere so tiste alternative, s katerimi bi morali primerjati ta tablični računalnik.

Enak dizajn

Izdelek je prišel skupaj s posodobljeno napravo iPad Air in izdelka sta praktično enaka, edina razlika med njima je velikost. Poleg tega različica 2019 spominja na zasnovo iPad minija 4: višina, širina in debelina so enake; poleg tega se tudi okvir, gumb Home in Touch ID niso bistveno spremenili, zaradi česar je izdelek prav tako intuitiven kot prej.

Pravzaprav je tudi teža 300 gramov enaka (neumno bi bilo razpravljati o nekaj gramih razlike. Bistvo je, da je zelo lahek). Tudi barve so ostale enake: uporabniki lahko kupijo sivo, vesoljsko sivo in zlato izdajo. O dizajnu ne bi rad izgubljal besed – resnica je, da se ni spremenilo nič. Tisti srečneži, ki so imeli priložnost v rokah držati prejšnji model, razlike ob temnem zaslonu verjetno ne bodo opazili.

Pametnejši zaslon

Razliko pa lahko opazimo, če zaslon opazujemo z belim ozadjem. Čeprav najnovejši iPad mini ni dobil OLED zaslona vodilnih iPhone modelov ali pa Liquid Retina iPad Projev, je zelo podoben prejšnjemu modelu, vendar tokrat v laminirani izdaji. Torej bi lahko posodobitev dosegla 60 Hz LCD v primerjavi s 120 Hz iPad Proja. Slednji resnično zagotavlja nepozaben občutek, ko brskate po njem, vendar v primeru iPad minija ne boste občutili, da mu karkoli manjka, pa tudi počasen ni.

Kljub temu pa True Tone na njem deluje popolnoma brezhibno, kar je kot nalašč ponoči. Funkcija pa je tudi na splošno zelo privlačna. Ta tema je dokazano razdelila ljudi na dva dela. Večina namreč še vedno meni, da je ta funkcija nadležna, nekateri pa jo resnično obožujejo.

Prišla je tudi podpora za Apple Pencil, ki resnično širi možnosti njegove uporabe. Deluje s prvo generacijo Apple Pencila, zato v primerjavi z iPad Projem še vedno malo zaostaja. To pa med drugim pomeni, da zagotavlja podporo za Logitech Crayon, ki je zagotovo bolj stroškovno učinkovita rešitev.

Na splošno lahko o zunanjosti rečemo le to, da gre za dokaj spodobno posodobitev. Po eni strani so v izdelek vključili tiste funkcije, ki jih poznamo že od iPhonov, toda Apple je ustrezno pozornost namenil ločitvi treh tablic nižje kategorije (iPad mini, iPad 6. generacije in iPad Air) od dveh iPad Projev. (Če tega ne bi storili, bi iPad Proji 2018 izgubili svojo vrednost.)

Notranjost, pripravljena na prihodnost

Vendar pa po spodobni posodobitvi zunanjosti lahko upravičeno pričakujemo več v smislu notranjosti. Upam si trditi, da ne bomo razočarani. A12 Bionic čip, vgrajen v iPad mini, je enak kot sama duša XS Maxa. O tej zadevi težko izrazim svoje mnenje, toda medtem ko sem uporabljal napravo, sem lahko resnično občutil, da je močnejša od svojih predhodnikov, čip pa je povečal tudi učinkovitost XS Maxa v primerjavi z iPhonom X.

Učinkovitost presega dejstvo, da je na njem lahko delovalo skoraj vse, vendar pomeni tudi garancijo: naprava bo v prihodnjih 3-5 letih na prihodnost pripravljena tako, kot so bili v preteklosti tudi njeni predhodniki. Nad splošno uporabo, kot je brskanje po spletu, se uporabniki verjetno ne bodo pritoževali.

V primeru, da se bo razširjena resničnost razširila na trg v večjem obsegu, to za minija ne bo prevelik izziv. Na napravi sem preizkusil nekaj iger, in vse so delovale precej gladko. Po 15-20 minutah testiranja se tudi ni segrela.

Seveda se ne moremo pritoževati nad baterijo iPadov, to pa se nanaša tudi na minija: napravo moramo uporabljati več noči, da bi popolnoma izpraznili baterijo.

Mini tablica? Za koga?

Presenetljivo, ko sem začel testirati iPad mini, sem že vedel, kaj lahko pričakujem. Vendar pa, kot sem omenil že na začetku članka, je bil glavni izziv pri pisanju tega testa razumeti, kje se ta naprava nahaja v proizvodni liniji. Še bolj zanimivo vprašanje pa je, kaj je njen glavni namen in komu bi jo priporočil leta 2019.

Trg miniaturnih tablic danes še ni preveč nasičen. Praktično le en proizvajalec na trgu prodaja te naprave v večjem obsegu: to je Apple, zadevna naprava pa je iPad mini. Od tod izvira naslov tega članka.

Prav tako se mi zdi precej zavajajoče, da sta iPad mini in novi iPad Air predstavljena istočasno. Zato nekateri poskušajo primerjati ti dve napravi. Glavni tekmec iPad minija pa je vsekakor iPad 6. generacije, ki je bil predstavljen lansko leto, pa tudi cena je bila sprejemljiva. S to napravo lahko uporabljate tudi Apple Pencil.

Čeprav je iPad 6. generacije večji, to ni nujno prednost. Nekaterim ljudem so namreč bolj po godu manjši zasloni. iPad je cenejši, vendar ima zato tudi šibkejšo strojno opremo. Seveda pa ta pomanjkljivost ni tako očitna pri 2019 modelu, saj obe strojni opremi delujeta brezhibno. Vendar pa je cena iPada še vedno visoka zaradi dolge življenjske dobe, trajnost iPad minija pa bo zagotovo presegla trajanje iPada 6. generacije. Če oba zaslona postavimo enega poleg drugega, opazimo neko odstopanje. Težko povemo, kakšna je ta razlika, zato je odločitev, katera naprava je boljša, zelo subjektivna.

Na podlagi zgoraj navedenih informacij je ta odločitev precej težka in končna odločitev v bistvu temelji na proračunu uporabnika in temu, ali so vam všeč manjši ali večji zasloni. Da ne omenjam čustev – uporabnike lahko v tem primeru malo zanese. Oglejte si našo spletno trgovino in se odločite glede na vaše želje.

Komu bi torej priporočil iPad mini? To je težko vprašanje. Morda bi bil dober za tiste, ki ga želijo nositi v manjših torbicah in tudi za tiste starše, ki so svojim otrokom že predstavili svet tehnologije. Vsekakor pa napravo priporočam nekdanjim lastnikom iPad minija!

Nimam pojma, koliko privržencev bi dobil iPad mini. Vendar pa na podlagi specifikacij, ocen in nekaj dni testiranja lahko povem, da so nekdanji lastniki dobili posodobitev, na katero bi morali preklopiti, da bi si s tem zagotovili mini tablico, ki jim bo služila še dobra 4 leta.

No, za njih imam dobre novice: iPad mini je na voljo pri iSTYLE! Če si želite napravo ogledati od blizu, obiščite eno od trgovin. Ali pa jo naročite v spletni trgovini, kar je zagotovo hitrejše in bolj praktično!