MAPS.ME – Brezplačna navigacija brez povezave

  Priporočanje zemljevidov je enako kot boj proti verskim stališčem: vsak ima svoje stališče, ki ga nihče ne more spremeniti. Če ste odprti za novo in brezplačno rešitev, ki deluje brez povezave, je morda MAPS.ME za vas.

  Danes neomejeni podatkovni paketi omogočajo enostavno in poceni navigacijo, celo gostovanje ne stane veliko, ampak včasih nam lahko zemljevid brez povezave reši življenje. Zato je MAPS.ME ena mojih najljubših aplikacij. Navigacijska programska oprema, ki je bila predstavljena leta 2011 v sklopu švicarskega in beloruskega sodelovanja, je od leta 2014 v lasti Rusije. Za aplikacijo v Moskvi skrbi ekipa s 25. člani. Dosegla je več kot sto milijonov prenosov in ima okoli 12 milijonov rednih uporabnikov. Aplikacija deluje na OpenStreetMap, ki je v osnovi Wikipedija vseh zemljevidov.

  OpenStreetMap je leta 2004 ustanovil Britanec Steve Coast, danes pa se je že več kot 2 milijona ljudi prostovoljno javilo, da bi pomagali razširiti brezplačno bazo podatkov s svojimi informacijami.

  Zato so razvijalci MAPS.ME izbrali ogromno bazo podatkov kot jedro svoje aplikacije. Omogoča vam dostop do podrobnih zemljevidov številnih držav. Prenesete lahko tudi več regij določene države. Na žalost lahko naletite na nekaj oglasov, ki se včasih prav diskretno prikažejo, vendar pa so popolnoma nevidni v načinu brez povezave.

  Najboljša stvar pri MAPS.ME pa je, da po prenosu teh nekaj sto megabajtnih zemljevidov lahko pozabite na podatkovno povezavo. In na srečo način brez povezave ponuja veliko več kot le osnovne funkcije. Prikazani bodo vsi naloženi podatki, kot so zanimivosti, restavracije in trgovine. Razvijalci redno posodabljajo aplikacijo.

  Aplikacije vam ni treba uporabljati brez povezave, saj povezava s podatkovnim omrežjem prav tako deluje brezhibno. Takoj lahko rezervirate svojo namestitev preko Bookin.con, tako da tapnete na zemljevid, na voljo je tudi nekaj podatkov o prometu, vendar pa podatki niso tako podrobni in napredni kot pri Google in Waze storitvah. Poleg načrtovanja poti za vožnjo z avtomobilom lahko izberete tudi pešačenje ali kolesarjenje, v večjih mestih pa lahko uporabite tudi javni prevoz.

  Uporabniški vmesnik je preprost, a še vedno lep. Aplikacija je stabilna in ne porabi veliko energije. Če želite dodatno privarčevati z baterijo, lahko izbirate med dvema možnostma, za naprave z OLED zaslonom pa je lahko rešitev tudi nočni način..

  Navigacija je natančna in deluje zanesljivo. S to aplikacijo se nisem nikoli izgubil. Usmerjanje deluje hitro, nalaganje zemljevida pa ne vzame veliko časa. Po začetku potovanja vas bo aplikacija glasno usmerjala.

  Če se želite znebiti teh nekaj oglasov, imate različne možnosti, od tedenskih plačil do tistih, ki se obnavljajo na letni osnovi. V tem trenutku si ne morem predstavljati, kdo bi sploh plačal za to. V zadnjih nekaj dneh intenzivnega testiranja nisem opazil nobenega oglasa. Zato lahko jasno trdim, da je MAPS.ME idealna rešitev za tiste, ki želijo uporabljati zemljevide brez povezave brezplačno.

  X