Naj vsak korak šteje – aktivirajte skrito funkcijo pedometra na vašem iPhonu

Živeti bolj zdravo ni nujno težko in zapleteno. Uživajte v neverjetnih zdravstvenih prednostih hoje in vsak dan preštejte korake s svojim iPhonom. Naj vam pokažemo, kako aktivirati skrito funkcijo pedometra.

Hoja je vaja, ki jo zdravniki najpogosteje priporočajo za izboljšanje ne samo našega telesnega zdravja, ampak tudi duševnega zdravja, razpoloženja in splošnega počutja. Še posebej, če opravljate sedeče delo, preživljate svoje dni pred računalniki in zaslonu, je redna telesna aktivnost zelo pomembna. In kaj bi lahko bilo preprostejše od sprehoda? Opravljanje vaje je zelo enostavno ne glede na vašo telesno pripravljenost. Ne zahteva nič drugega kot par čevljev, je časovno prilagodljiva in popolnoma brezplačna.

Zakaj slediti korakom?

Med številnimi prednostmi hoje lahko najdete tudi izboljšanje imunskega sistema, znižanje krvnega sladkorja, zmanjšanje tveganja za koronarne bolezni srca, kurjenje kalorij, izboljšanje razpoloženja in ustvarjalnega razmišljanja itd. Ali ste že spreobrnjeni? Potem boste morda želeli vedeti, koliko ste prehodili vsak dan. Medtem ko je priporočen 30-minuten živahen sprehod vsak dan dober nasvet, pogosto ne prehodimo toliko naenkrat, vendar večkrat po malem, ko imamo opravke, nakupujemo ali opravljamo vsakodnevne naloge. In ker vsak korak šteje, je dobro, da jih spremljate. Dobra novica je, da za to ne potrebujete nobenega razkošnega fitnes trackerja. Korake lahko štejete neposredno na vašem iPhonu.

Kako slediti korakom na iPhonu

Če uporabljate iPhone, imate načeloma dve možnosti za spremljanje korakov: 1. Uporaba pedometra aplikacije Health ali 2. Izbira ene od številnih razpoložljivih aplikacij tretjih oseb.

Prednosti nativne rešitve so očitne: je že vgrajena, integrirana v aplikacijo Health, zelo preprosta za uporabo in zanesljiva. Poleg tega deluje brezhibno s strojno opremo – posebnim čipom serije M, ki je odgovoren za zbiranje vseh podatkov senzorjev iz merilnikov pospeškov, žiroskopov in kompasov, ki jih najdete na svojem iPhonu, za zaznavanje in merjenje gibanja. S tem čipom lahko vaš iPhone učinkovito in natančno izmeri število korakov. To skrito funkcijo morate aktivirate v aplikaciji Health.

Uporaba aplikacije Health za štetje korakov

Najprej morate omogočiti sledenje gibanja v napravi iPhone, če to še ni vklopljeno.

Sledite tem preprostim korakom:

  1. Odprite Settings > Privacy > Motion & Fitness.
  2. Vklopite Fitness tracking.

Vaš iPhone bo od zdaj naprej štel vaše korake. Nato aktivirajte štetje korakov v aplikaciji Health. Če še niste, vnesite svojo višino, tako da bo iPhone bolje ocenil dolžino koraka.

Kako?

  1. Odprite aplikacijo Health.
  2. Dotaknite se zavihka Health Data v spodnjem levem kotu.
  3. Pomaknite se navzdol do Body Measurements.
  4. Nato tapnite na Height, zatem gumb + in dodajte svojo višino. Če želite, lahko dodate tudi svojo težo.

Dodajte korake na nadzorno ploščo aplikacije Health

Če želite dodati štetje korakov v Today View aplikacije Health, ga morate dodati med priljubljene.

  1. Dotaknite se zavihka Health Data v spodnjem levem kotu.
  2. Izberite Activity.
  3. Pomaknite se do možnosti Steps in izberite.
  4. Nato vklopite Add to Favorites.

Zdaj lahko vidite svoje korake v nadzorni plošči aplikacije Health. Žal na vašem iPhonu ni gradnika za Today View, zato, če želite videti svoje korake, ne da bi odprli aplikacijo Health, lahko uporabite aplikacije drugih ponudnikov, ki ponujajo to funkcijo. Med najboljšimi in najbolj enostavnimi za uporabo je priljubljena aplikacija Pedometer ++.

Uporaba aplikacije Pedometer++ za spremljanje štetja korakov

Pedometer++ je odlična in brezplačna aplikacija, ki šteje vaše korake. Uporablja podatke, ki jih priskrbijo vgrajeni senzorji, prikaže vaše korake kot stolpčni grafikon in – to je tisto, kar želite – kot gradnik v Today View, samo poteg stran od vašega domačega zaslona.

Poleg tega vam omogoča, da nastavite dnevni cilj (privzeta nastavitev je 10 000 korakov na dan). Vaši dosežki so prikazani na zelo jasen način v stolpčnem grafikonu – če ste precej pod zastavljenim ciljem, bo vrstica obarvana rdeče. Če se boste cilju nekoliko približali, bo oranžna in zelena, ko boste dosegli zastavljen cilj. Vsak mesec boste našli nov mesečni izziv, ki vas bo skupaj z nagradami spodbudil, da boste več hodili. Če želite uporabiti Pedometer++, po namestitvi ne pozabite aplikaciji določiti dovoljenja za uporabo vaših podatkov o gibanju.

Koliko korakov bi morali narediti na dan?

Pedometer++ in številne druge aplikacije ter fitnes naprave, kot je Fitbit, določijo privzeti cilj na 10 000 korakov na dan. Ali je to število, ki ga veliko ljudi težko doseže na vsakodnevni osnovi, ustrezen cilj? Kljub odličnemu videzu je 10 000 korakov precej poljubno število, ki ga je sredi 60. let postavila uspešna japonska marketinška kampanja, ko je izšel prvi nosljivi števec korakov, imenovan manpo-kei (merilnik 10 000 korakov). Od takrat se to število vedno bolj postavlja pod vprašaj.

Vendar pa skrivnost zdravega življenja ni nujno v prizadevanju za izpolnitev dnevnih kvot. Bistvo je prehod na bolj aktiven življenjski slog. Če redno kolesarite, plavate ali izvajate jogo, vam ni treba skrbeti, da ne bi dovolj prehodili. Torej nastavite svoj dnevni cilj na številko, ki se vam zdi ugodna in vedno znova dosegljiva. Seveda jo lahko kasneje tudi povečate. In ne pozabite se premikati. Pogosto vstanite od pisalne mize, skrajšajte čas, ki ga preživite pred televizorjem, pojdite po stopnicah namesto z dvigalom ali pa se sprehodite, namesto da se usedete na tramvaj. Če boste šteli svoje korake z iPhonom, se boste bolj zavedali svojega vsakodnevnega gibanja. In kar se tiče zdravja in gibanja, vsak majhen korak šteje.

Ali imate cilj dnevnih korakov? Če je odgovor pritrdilen, katero aplikacijo uporabljate za spremljanje štetja vaših korakov?