Prihaja novi iPhone SE

Ste pripravljeni na iPhone SE? Povsem nov telefon, a oblečen v že znana “oblačila”. Najnovejši model iPhone SE se vrača na trg v polnem sijaju!

iPhone SE Family

Že nekaj let pred vsako najavo novih modelov krožijo govorice o vrnitvi modelov, ki jih uporabniki obožujejo. Tako smo tudi mi, kot ostali svetovni portali, ki so na lovu za informacijami Applovega ekosistema, čakali na sleherno potezo Appla. In naposled je prišel dan, ko je med nami iPhone SE! In ne, ne govorimo o letu 2016, niti o modelu, ki je izšel takrat, gre za letošnjo izdajo povsem novega modela, ki se drži principov originalnega iPhona SE. Vrača stari duh SE-ja z novo zmogljivo notranjostjo in staro, znano zunanjostjo. Kar je dobra novica za ljubitelje starega videza iPhonov - “home button” je zopet v modi!

Star dizajn v novi preobleki

Kot smo pričakovali, dizajn telefona spominja na iPhone 8, kar pomeni, da je s 4,7-inčnim zaslonom novi telefon nekoliko manjši od običajne velikosti ostalih najnovejših iPhonov. Tako kot iPhone 8 je tudi iPhone SE iz aluminija, podobno kot vse novejše iPhone pa tudi iPhone SE spredaj in zadaj obdaja steklo.

Telefon ima Retina HD IPS LCD ekran z resolucijo 1334 x 750 piksla in gostoto 326 ppi. Tako kot pri predhodnih modelih je tudi pri tem integrirana True Tone tehnologija, ki z inteligentnim senzorjem samodejno prilagaja jakost svetlobe ekrana glede na svetlobne pogoje. Zaslon Retina HD podpira predvajanje videoposnetkov Dolby Vision in HDR 10.

iPhone SE Touch ID Button

Zaslon ima vgrajeno funkcijo Haptic Touch, ki omogoča haptični odziv na pritiske po zaslonu, pomembno vlogo pa igra tudi pri delu pod zaslonom, ki ga v novejših iPhonih marsikdo pogreša. iPhone SE vrača gumb domov oz. “home button”, ki skriva tudi čitalec prstnih odtisov. Poslovil pa se je od 3,5 mm priključka za slušalke, ki ga sedaj nadomestijo lightning slušalke, priložene v paketu, ali pa katerekoli Bluetooth brezžične slušalke.


Zmogljvost - A13 Bionic čip

Kljub temu, da je iPhone SE “oblečen” v oblačila iPhona 8, ima možgane najnovejših iPhonov, saj ga poganja A13 Bionic čip, ki ga najdemo tudi v iPhonih 11 in 11 Pro. Brez skrbi ste lahko, saj bo telefon kos prav vsem nalogam, ki mu jih boste zastavili.

Čip bo prav gotovo zadostil vsem potrebam uporabnika, šr podrbrj tistim, ki so povezane s tako imenovano obogateno resničnostjo (AR), v čimer Apple že leta napreduje. Osupljiv osem jedrni “Neural Engine” lahko izvede 5 milijard kalkulacij na sekundo , zahvaljujoč strojnemu učenju pa ga lahko uporabite za različne namene.

iPhone AR Neural Engine

Poleg vseh zmogljivosti pri Applu računajo še na to, da bodo uporabniki iPhona SE zelo zadovoljni tudi z baterijo. Kar se tiče energetske stabilnosti pričakujemo enako zmogljivost kot pri običajni uporabi iPhona 8, omogočeno naj bi bilo 13 ur offline ali 8 ur online gledanja videa ali pa do 40 ur poslušanja glasbe. Napovedi so torej vzpodbudne.

Glede na to, da je brezžično polnjenje postalo že samoumevno, ne bomo izgubljali besed.
Tudi iPhone SE lahko le odložimo na brezžični polnilec in energija bo “čarobno” polnila baterijo. Lahko pa polnjenje nadgradimo, saj s pomočjo USB-C 18 W adapterja iPhone SE omogoča hitro polnjenje do 50 % v 30 minutah.

Tudi v smislu povezljivosti najdemo v iPhonu SE najnovejše standarde, podpira Wi-Fi 6 oz. 802.11ax, gigabitni LTE in uporabo dveh SIM kartic (ena fizična in ena e-sim). Manjka le 5G, ki sicer še ni široko uporaben in ga v napravah nižjih cenovnih razredov (še) ne pričakujemo.

Kamera

Tudi pri kameri se težko nad čim pritožujemo. iPhone SE ima 12 MP kamero, ki s pomočjo naprednega A13 Bionic čipa kljub le eni leči posname portretne fotografije z bokeh učinkom oz. zamegljenim ozadjem. Kamera iPhona SE ima tudi LED bliskavico, možnost zajema živih fotografij Live Photo, Smart HDR, optično stabilizacijo slike ter omogoča snemanje 4K videposnetkov v 60 fps.

Photo made with iPhone SE

Pri Applu obljubljajo, da je telefon odporen na prah in vodo, zagotavljajo pa tudi, da zdrži na globini do 1 metra kar 30 minut in mu morebitne nezgode težje pridejo do živega.

iPhone SE Camera

Phil Schiller, Applov vodja marketinga, je dejal:

“Prvi iPhone SE je bil pravi hit. Ogromno število naših uporabnikov je uživalo v kombinaciji majhnih dimenzij, vrhunske zmogljivosti in dostopne cene. Ob snovanju druge, nove generacije iPhone SE pa smo skušali določene stvari še izboljšati. Integrirali smo najboljši sistem kamere z enim objektivom z možnostjo ustvarjanja odličnih fotografij in videoposnetkov in obdržali zelo dostopno ceno. V nov telefon smo integrirali čip A13 Bionic čip, ki omogoča dolgo dobo baterije, snemanje fotografij v Portrait načinu, oblikovanje Smart HDR fotografij ter snemanje visokokakovostnih videposnetkov. Ta naprava je odličen sopotnik pri igranju igric, za brskanje po internetu in ima vse tehnologije, ki so jih naši uporabniki že vajeni. Komaj čakamo, da pride do uporabnikov!”

Black iPhone SE

Dobili smo majhen, kompakten iPhone, ki je, ob nekdanjem izgledu s sabo prinesel ogromno pametnih inovacij, ki so jih Applovi inženirji pripravili v preteklih letih. Telefon bo na voljo v 64-, 128- in 256 GB različicah in v treh barvah, črni, beli in rdeči oz. (PRODUCT)RED. Kaže, da je slogan: “Lots to love. Less to spend.” kot nalašč zanj, saj bo vsa opisana zmogljivost na voljo že od 510 €.

Na spletni strani istyle.si lahko novi iPhone SE že prednaročite, prve pošiljke bodo na voljo 24. 4.