Retina MacBook Air – pravi prestolonaslednik

V svoje roke sem dobil priljubljeni Retina MacBook Air in ga testiral. Težko je povedati kaj slabega glede naprave, ki je bila vedno na samem vrhu svoje kategorije.

Moj prvi Mac je bil MacBook Air. Tudi moj drugi je bil MacBook Air in še vedno ga uporabljam vsak dan, predvsem za pisarniška opravila. Všeč mi je, da ga lahko uporabljam ves dan brez polnjenja, je peresno lahek in ne vsebuje nepotrebnih funkcij. Ima vse, kar potrebujem za urejanje besedil, Photoshop, pošiljanje e-pošte, brskanje in ima celo dovolj moči, da preživi nekaj sestankov.

Energijsko učinkovit dvojedrni čip, 8GB RAM-a in 128 GB pomnilnika… Vse to izpolnjuje moje želje, zato sem za vsakodnevno uporabo tudi izbral ta računalnik. Res je, da se ta prenosni računalnik v preteklih letih ni bistveno spremenil, saj je bila njegova izdelava popolna. Ustvarjen je za povprečnega uporabnika. Ko je Steve Jobs iz kuverte potegnil prvi Air model, je s tem postavil popolnoma novo kategorijo na trg računalnikov. In če je sam koncept tako uspešen, zakaj bi Apple karkoli spreminjal?

Vidite? Tudi če je bil novi MacBook Air popolnoma prenovljen, nam ni prinesel nič novega. Kot zadnjemu v svojem žanru so odstranili Applov logotip, starodavni zaslon pa so zamenjali z Retina zaslonom. Dobil je tudi Force Touch Trackpad, tretjo generacijo tipkovnice z Butterfly mehanizmom, T2 čip in Touch ID. Torej, seznam novih funkcij je precej dolg. Skrajni čas je bil za posodobitev.

Čeprav je leta 2016 Phil Schiller verbalno uničil MacBook Air, je Apple takrat MacBook Pro 13” označil za »novi Air«. Povsem upravičeno. Njuna teža je bila skoraj ista, velikost ohišja Proja pa je bila nekoliko manjša od dejanske velikosti modela MacBook Air. Edina pomembna razlika je bila 15-20 % dodatna moč MacBook Proja.

Ne vem, kaj se je zgodilo, da je Apple spremenil svojo strategijo, vendar je zadnji dve leti MacBook Air preživel in zdaj je popolnoma prenovljen. Njegova teža se je nekoliko spremenila, njegova velikost je popolnoma enaka tisti, ki jo zasledimo pri Projih, v sami uporabi pa ni take razlike. Apple je vseeno obdržal standardni slog tipkovnice. To pa zato, da bi bilo tipkanje kar se da udobno, ko imate svojega Maca v naročju. Torej je recept, ki še vedno deluje, ostal enak.

Kot tudi ostale stvari. Lahko bi rekli, da ima zdaj Retina zaslon, kar je velik korak naprej od prejšnje različice, ki sploh ni imela ločljivosti 1080p. Če sem iskren, dobili smo zaslon, ki ga zelo dobro poznamo in obožujemo, saj so barve in kontrast Retina zaslonov naravnost odlični. Žal pa nam le ta ni v veliko pomoč pri pisanju ali branju e-poštnih sporočil.

Če pa delate s Photoshopom ali Illustratorjem, vas bo razlika dobesedno zbodla v oči. To je pa tudi vse. Najverjetneje Apple ni zamenjal zaslona zato, ker je bilo to potrebno, ampak je bilo v letu 2018 zahtevano in od njih se je to pričakovalo. Novi Air ima močnejši procesor, prav tako pa se je izboljšala tudi grafična zmogljivost. Vse za zadovoljitev zahtev Retina zaslona. Ko je Apple eksperimentiral s takšnimi zasloni, so se pojavile resne težave. Zdaj pa vse teče kot po maslu.

Če nadaljujemo s seznamom, lahko najdemo številne razloge za preklop na novi Air, kot so na primer T2 čip, Touch ID in tipkovnica Butterfly 3. Tipkovnica, ki je na občutek popolnoma drugačna, vsebuje vse nove spremembe, ki so bile to poletje predstavljene že v posodobljenih MacBook Projih. Njena uporaba je zelo udobna in brez težav lahko natipkam besedilo z manj napakami. Velika »petka« za Apple.

Touch ID je nekaj povsem novega. Gumb za vklop so zamenjali za biometrično identifikacijo. Je hitra, deluje precej dobro in ni se vam treba obremenjevati z gesli. Zelo zanimivo je, da so vključili skener za prstne odtise, odstranili pa so celoten Touch Bar. Kdo ve, morda se bo tudi naslednja serija MacBook Projev odrekla temu.

In nenazadnje moramo omeniti tudi T2 čip. Ne gre za blesketajoč se diamant, ampak zagotovo gre v pravo smer, ki jo je treba poudariti. Ne gre za novost, ampak za strojno opremo z lastnim operacijskim sistemom, ki pomaga upravljati številne sistemske procese in druge komponente. S to rešitvijo bi Apple rad dosegel stopnjo zaščite Secure Enclave, ki je vključena v iPhone. Ta »so-procesor« je odgovoren za šifriranje pomnilnika in varne sistemske zagone, ukaze FaceTime HD kamere, mikrofona in zvočnikov.

Če bi me prosili, da vam povem, kaj je drugače pri novem Retina MacBook Air, bi rekel, da vse. Ko ga uporabljate, se mogoče zdi, da se ni spremenilo popolnoma nič. Mogoče pa je to hkrati tudi največji možen kompliment. Proizvajalec ni naredil nepotrebnih sprememb, ni dodal nepotrebnih dodatkov. Tudi življenjska doba baterije, ki je 12-13 ur, je ostala nedotaknjena. Naprava pa je bila popolnoma obnovljena tako v notranjosti kot tudi zunanjosti.

Brez dvoma je boljši ulov kot MacBook, ki je v podobnem cenovnem razredu.. Če lahko preživite brez te dodatne 15-20 % zmogljivosti, ki jo imajo MacBook Proji, potem je to lahko odlična izbira za vas, če iščete prenosni računalnik za običajno uporabo.