TEST iPhone XS Max – Največ vsega

iPhone XS Max. Naprava, ki ima največji zaslon v Applovem naboru pametnih telefonov, je bila predstavljena več kot en mesec nazaj. Vzeli smo si čas, da testiramo kako se tako velika naprava obnese v vsakodnevnih situacijah.

Ko pišem te stavke razmišljam o tem, kaj bi pet let nazaj rekel o 6,5” zaslonu in kaj bi rekel Steve Jobs, ki je tako zelo verjel v 3,5” iPhone. Slednjega ne bomo nikoli vedeli, dobro pa se spomnim kako zelo nenaklonjen sem bil velikim pametnim telefonom.

Od takrat moji prsti niso zrastli, niti moje dlani ali velikost žepov. Točno vem, kaj bi rekel o tako ogromnih iPhonih – če jih res ponižam, jim lahko rečem “phablets” – da je njihova vizija popolnoma zgrešena. Vendar, če ob večji velikosti upoštevamo tudi dodatne funkcije, vedenje uporabnikov in pričakovanja trga leta 2018, potem govorimo o popolnoma drugi zgodbi.

Kot sem omenil, 5 let nazaj nisem resnično maral ideje o večjih pametnih telefonih, danes pa ima koncept iPhone XS Max popolnoma drugačen pomen. Imamo 6,5” OLED zaslon, pod katerim se skriva ogromna baterija. V primerjavi z manjšim bratom baterija drži eno uro dlje. V praksi to pomeni, da lahko brez polnjenja zdrži tudi dva dni. Tudi če boste resnično uporabljali vse njegove funkcije (fotografije, video posnetki, iMessage, iMusic itd.), lahko zdrži celo noč.

V teoriji 3 174 mAh baterija ne pomeni nič posebnega v primerjavi z vodilnimi napravami drugih proizvajalcev. Kljub temu lahko A12 bionic procesor prihrani neverjetne količine energije. V prvih nekaj dneh testiranja je baterija zdržala cel dan, kljub temu da sem s telefonom 3 ali 4 ure snemal video posnetke. Če iPhone uporabljate že nekaj časa, dobro veste kaj to pomeni. iPhone XR zmore še več. Zato tistim, ki iščete boljše naprave, ni treba skrbeti za učinkovitost baterije.

Kljub vsemu je naprava izjemno hitra. Kamera in podporna programska oprema sta eni izmed najboljših na trgu. OLED zaslon ne pomeni nič novega, dobili boste samo superiorno različico. Ima tudi 3D Touch in Face ID, ki še vedno ne deluje v ležečem načinu. Nobeno presenečenje ni, da je iPhone XS Max odlična naprava.

Vse se sliši odlično, vendar je resnično vredno žrtvovati “kompaktno” velikost? To vprašanje se v meni zbuja že nekaj let. Pred nekaj leti bi veliko raje polnil napravo trikrat na dan kot pa kupil nekaj tako ogromnega. Kljub temu sem imel takrat omejeno porabo podatkov, po poti nisem gledal YouTube posnetkov, nisem delal na telefonu in nisem bil navajen poslušanja glasbe na spletu.

Danes porabim 20-krat več podatkov in poleg pošiljanja sporočil svoj telefon uporabljam še na milijon drugih načinov. Moje vedenje se je popolnoma spremenilo, zato je veliko bolj razumljiva tudi misel na večji zaslon. Ali je iPhone XS Max postal bolj udoben za uporabo? Prijeti ga morate v roke in se odločiti sami.

Večji zaslon prinaša prednost prikaza večje količine vsebine, zato na primer omogoča lažje pisanje. Če bi se moral odločiti med dvema trenutnima vodilnima napravama, bi glasoval za večjo. Da, iPhone XS je zelo drag, iPhone XS Max pa še bolj. Vendar je po mojem mnenju razlika sprejemljiva, če upoštevamo vse dodatne prednosti, ki jih dobimo. Morda pa tako razmišljam samo jaz…

Poleg tega, da je to izjemno zmogljiva naprava, jo je prijetno držati v roki, občutek je odličen. V nasprotju s standardno velikostjo se iPhone XS Max resnično poda v roko. Lahko ga držite udobno in trdno hkrati. Uporaba Face ID je skoraj nujna, saj uporaba gest zahteva manj truda kot pritiskanje.

To pomeni, da tudi če boste iPhone držali višje, ga boste lahko udobno uporabljali in trdno oprijeli. Čeprav je strojna oprema enaka, ti dodatni centimetri naredijo iPhone XS Max resnično superioren. Njegova teža skrbi za manj drsenja. Steklena površina in okvir iz nerjavečega jekla izgledata bolje kot aluminijasta ohišja prejšnjih naprav, kar prispeva k odličnemu občutku, ko ga držite v roki.

Telefon snema neverjetno čudovite 4 K posnetke. Barve kar skačejo iz zaslona, z razvojem kamere pa uporaba ostaja prav tako preprosta kot prej. Število megapikslov je enako kot pri iPhonu X, vendar je velikost pikslov narastla. Tako lahko v primeru manjše količine svetlobe še vedno ustvarjate najboljše fotografije.

iPhone XS Max je zaradi več razlogov najboljši telefon, kar jih je Apple izdelal. Moj začetni skepticizem, ki se je nanašal na novo velikost in barve je izginil v nekaj sekundah. Kljub temu menim, da telefon ni primeren za vse. Eden izmed glavnih razlogov je cena, saj ima iPhone XR precej podobne lastnosti, ogromen zaslon in veliko bolj ugodno ceno. Drugi razlog pa je ta, da je Apple to napravo ustvaril za tiste, ki potrebujejo maksimum. Od zaslona do baterije in dizajna. Če niste navdušenec nad tehnologijo ali izjemno zaposlen poslovnež, premislite dvakrat.