TEST MacBook Pro 2018 15″ – najmočnejši Applov laptop kadarkoli

Cele tri dni sem imel za testiranje na voljo Applov najmočnejši prenosnik. Tako sem si ustvaril dobro sliko glede tega, kaj zmore prenosni računalnik najvišje kategorije in koliko se lahko zanašamo na zgodbe o pregrevanju. Dame in gospodje, naj z vami delim test 15″ MacBook Proja generacije 2018!

Nikoli nisem imel najzmogljivejšega prenosnika, za zmogljivost sem se vedno zanašal na namizne računalnike. Dandanes na trgu najdemo veliko prenosnikov, ki lahko konkurirajo tudi namiznim računalnikom. Tisti so ponavadi precej težki, 4–5 kilogramov, in o res dobri zmogljivosti baterije težko govorimo, saj uporabljajo potratne procesorje in hladilne elemente. Tako taki računalniki niso res prenosni, težko jih celo spravimo v nahrbtnik ali torbo

Moč. Prenosnost. Baterija.

Apple je ustvaril MacBook Pro tako, da predstavlja zmogljivost, prenosljivost in dolgo uporabo brez polnjenja. Najnovejši in najmočnejši član te družine je postal najnovejši MacBook 15″, ki je dobil najmočnejše komponente, ki so trenutno na voljo na trgu. Testiral sem model z i7 procesorjem, ki ima sedaj 6 jeder v primerjavi s prejšnjimi 4. Ta osnovni model ima 16 GB RAM-a in 256 GB neverjetno hitrega diska SSD.

Če se strinjate, se ne bom preveč ukvarjal z novimi funkcijami in drugimi stvarmi o katerih smo že pisali v testu 13″ modela. Moram pa priznati, da sem vsakič, ko sem računalnik prijel, lahko le občudoval, kako lep izdelek je pripravil Apple. Čeprav True Tone ni vedno prednost pri računalniku, ki je namenjen profesionalni uporabi (za recimo grafično oblikovanje in fotografijo), je marsikdaj s pomočjo te tehnologije zaslon precej bolj prijazen očem. To je vsekakor dobrodošla funkcija. Verjetno pa to ne bo razlog za nakup tega modela. Posvetimo se raje stvarem, ki se tičejo le tega modela. zmogljivost.

Med delom se večinoma ukvarjam z urejanjem videa in sestavljanjem ter animacijo različnih programskih oprem, da ugotovim, kje najdemo pluse in minuse in kje je potrebna optimizacija. Pri izdelavi projektov vsak program uporablja različne algoritme in različne kodeke, ki vplivajo na hitrost celotnega procesa. To so stvari, ki jih vsak uporabnik spozna, da lahko dela s svojim računalnikom karseda hitro.

V bistvu sem imel priložnost dela na našem novem skrivnem projektu na novem MacBook Proju, zato sem delo hitro prenesel iz iMaca na ta čudež. Hitro sem ugotovil, da namiznega računalnika in prenosnika ne moremo primerjati, vendar moram upoštevati, da je moj iMac najboljša konfiguracija iz leta 2014, kar je še vedno izjemno močno. Za marsikoga lahko ta MacBook Pro nadomesti namizni računalnik.

Nov projekt sem obrezal v DaVinci Resolve in pričel z izvažanjem. Za temeljito testiranje sem postopek ponovil večkrat na različne načine. Tako sem dobil različne rezultate: enkrat je bil hitrejši namizni računalnik, drugič prenosnik.

Poglejmo si konkretne rezultate. Na 24 fps – 1080p sem izvažal oz. renderal Apple ProRes 442 HQ v DaVinci Resolve. Rezultat? S 5 – 10 % je bil MacBook Pro 15″ hitrejši. V Final Cutu sta bila pod enakimi pogoji računalnika enako hitra. Presenečenje se je skrivalo pro Adobe Premiere Pro. Tu sem spremenil taktiko in uporabil kodeke h.264, ki jih najdemo tudi v YouTube testih, ki se pritožujejo glede manjše zmogljivosti zaradi pregrevanja (t. i. thermal throttling). iMac je končal 4x hitreje kot novi MacBook Pro!

Tako so testi na YouTubu sklenili, da nov prenosnik ni dovolj zmogljiv za profesionalno delo. Počakajmo malo. Isti projekt sem izvozil s pomočjo h.265 kodeka in v tem primeru je MacBook Pro zmagal. Bil je 2x hitrejši od iMaca. Zato ne smemo delati takih primerjav.

Da bi še dodatno preveril zmogljivost sem se oglasil v iSTYLU in si izposodil MacBook Pro 2016 in nadaljeval delo na 8K videu. Čeprav 40 – 50 % napredek ni bil vedno viden v tolikšnji meri, je bil novi MacBook Pro hitrejši v večini primerov. h.265 kodeke je obvladal precej bolje kot njegov predhodnik izpred 2 let.

Seveda na te rezultate vpliva tudi hitrost diska. Na primer, v primerjavi 256 GB in 512 GB diska smo lahko prepričani, da bo večji disk imel prednost. Tudi to sem preizkusil in celo 2016 model je premagal novejšega brata zaradi precejšnje razlike v SSD.

Kaj je torej nauk? Seveda lahko rečemo, da je novi MacBook Pro počasnejši kot Tamagoči iz leta 1996, če si to res želimo, vendar je pri optimalnih nastavitvah novi MacBook Pro precej hitra in močna naprava, ki se lahko primerja z namiznimi računalniki za profesionalno uporabo.

Vročina

Edina stvar, ki ostane, je škandal, ki je izbruhnil in ki divja povsod po spletu te dni. Vemo, da marsikateri mediji živijo od klikov, odkrito rečeno pa moramo reči, da nekaj je na tem. Najnovejši MacBook Pro 15″ se hitro ogreje in zmogljivost se lahko zmanjša za 20 – 25 % od teoretičnega maksimuma.

Lahko govorimo o inženirski napaki, vendar je Apple nekaj moral žrtvovati za prenosnost. Novi prenosnik lahko zadrži hitrost 2,2 GHz, najvišja zmogljivost 4,1 GHz pa predstavlja primere, ko želimo zagnati program in potrebujemo dodatno moč.

Zaključek

Če bi želel zamenjati moj namizni računalnik z novim MacBook Projem, se mi to ne bi splačalo. Če pa pomislimo, da lahko to napravo spravim v nahrbtnik ali torbo in jo lahko nosim kamorkoli želim, to ni slaba ideja. Apple je poslušal uporabnike in vkljčil najmočnejšo strojno opremo kadarkoli v novem računalniku in ustvaril najmočnejši prenosni Mac. In to pri enaki ceni kot lansko leto. Kaj še potrebujemo?

Resnično verjamem, da je za ljudi, ki potrebujejo zmogljivost in prenosnost hkrati, to idealen računalnik. Je pa ta naprava za ekskluzivno majhno skupino ljudi, nakup priporočam vsem, ki tak računalnik res potrebujejo.

V vseh ostalih primerih je bolje poseči po 13″ modelu, ki je z novimi procesorji prav tako postal brutalna prenosna naprava.