Testirali smo novi 16-palčni MacBook Pro - dobri stari stroj se vrača!

Komaj smo čakali najavo novega MacBook Proja, ki je bil predmet številnih različnih govoric, zato so bila tudi naša pričakovanja visoka. Ali je dorasel našim pričakovanjem? Seveda!

Apple je brez kakršnega koli pompa ali posebnih dogodkov predstavil najnovejšega člana svoje zbirke v tihi posodobitvi spletne trgovine. Po eni strani to niti ni tako presenetljivo, saj so tako zamolčali tudi poletno posodobitev izdelkov. Po drugi strani pa je šlo takrat le za manjše spremembe. Vendar pa se novi 16-palčni MacBook ne ponaša samo z večjo velikostjo - Apple je nekako preoblikoval vse, da bi bil novi računalnik podoben staremu, a vseeno veliko boljši.

Spremembe v dimenzijah

Prve govorice o 16-palčni napravi so bile zelo zastrašujoče. Predvsem zato, ker je dodajanje še ene možnosti k izbiri enako veliko bolj predrzni ceni. Na srečo se naši strahovi niso uresničili.

To pa zato, ker je novi 16-palčni model naslednik 15-palčnih modelov, katerih velikost je bila 15,4 palcev. Na kratko, ne gre za večjo spremembo. Da, nativna ločljivost zaslona je narasla z 2880 x 1800 px na 3072 x 1920 px, pa tudi slikovne pike so z 220 ppi skočile na 226 ppi. Svetlost je spet pri 500 nitih, zato lahko rečemo, da ima zaslon enake lastnosti kot prej.

Tisti, ki bi radi imeli boljši in svetlejši zaslon za svoje MacBook Proje, lahko svoj novi MacBook Pro povežejo s prihajajočim zaslonom XDR Pro. Applov novi zaslon bo prenašal 96 W energije in točno to potrebuje novi MacBook Pro. Je to naključje ali magija? Tega ne vemo, ampak…

Na sreč novi 16-palčni zaslon ni potreboval večjega ohišja. Apple ga je lahko vgradil v enak stroj kot 15-palčni model, le da so robovi zaslona nekoliko tanjši. Ko pa govorimo o debelini celotne naprave, je Apple naredil korak nazaj: debelina novega MacBook Proja je popolnoma enaka kot pri modelih iz leta 2015. Prihajajoče naprave iz leta 2016 so bile zasnovane tako, da so bile tanjše, a kot morda že veste, ima vsako hujšanje svojo ceno.

Tanjše naprave je bilo težje hladiti, zato smo se znova in znova srečevali s pregrevanjem, ki je bilo Applovim ljubiteljem več kot znano. Zdaj so to težavo razrešili tako, da so napravo razširili. Naši benchmark testi bodo to zagotovo tudi dokazali.

Ta čarobna tipkovnica

Lahko rečemo, da so bile ponavljajoče se težave tipkovnice Butterfly celo hujše od pregrevanja naprav. Končno je Apple pustil popraviti to tehnologijo in se vrnil k svojim koreninam.

Na prvi pogled v novi tipkovnici Magic Keyboard ni ničesar čarobnega. To je preprosto odlična tipkovnica z nekoliko blažjimi zvoki in manjšimi tipkami ter boljšim razmerjem. Poleg odpravljanja težav z mehanizmom so bili uporabniki željni dveh ključnih stvari: gumb ESC se fizično loči od Touch Bar-a in manjše tipke smernih puščic. In dobili smo jih. Tako, kot je bilo včasih.

Touch Bar je ostal isti. Prvim je to všeč, drugi ga preprosto sovražijo, tretjim pa je vseeno. Med testiranjem se s temi možnostmi nismo veliko igrali. Za nekatere nastavitve je bolje imeti takšno lestvico za nastavljanje, vendar nismo bili preveč navdušeni.

Zvok na maksimumu

Šest novih zvočnikov počne natanko to, kar si uporabniki novega MacBook Proja zaslužijo. Kar zadeva zvočne naprave, obstaja fizična omejitev, kakšno zmogljivost lahko dosežejo ti zvočniki. Čeprav še vedno ni dovolj prostora za spodoben nizkotonec, se bas sliši še boljše kot pri prejšnjih modelih.

Tudi vgrajeni mikrofon je postal občutno boljši. Za tiste, ki bi radi posneli na primer podkast, bi bil lahko vgrajeni mikrofon novega MacBook Proja odlična rešitev. Tudi konferenčni klici z več člani, ki uporabljajo isto naravo, niso noben izziv za novi mikrofon.

Ni potrebe po nastavljanju

Edina težava pri prejšnjih MacBook Projih je bila, da osnovni model ni bil dovolj močan glede na njegovo ceno. Večkrat smo poudarili, da so naloge, ki so potrebovale več računalniške zmogljivosti (na primer urejanje videov), posledično zahtevale tudi vlaganja v boljšo grafično kartico.

Tudi tokrat lahko izberete poljubno konfiguracijo, vendar le, če jo res nujno potrebujete. Nova AMD Radeon Pro 5300M in 5500M sta dovolj zmogljiva, da lahko dokončate vse naloge, ki jih običajno opravljate na MacBook Proju. Imeli smo priložnost testirati močnejšo konfiguraciji in bili smo zelo zadovoljni.

Prostor za shranjevanje je s 512 GB skočil na 1 TB, kar ni dovolj za shranjevanje vseh 4K raw posnetkov, vendar je popoln za delo z njimi, zato vam o razširitvi ni potrebno razmišljati že na samem začetku.

Testirali smo 8-jedrno različico 9. generacije procesorjev Intel Core, vendar so bili drugi zelo zadovoljni tudi s 6-jedrnimi i7 procesorji.

Je res vredno?

Mislimo, da po vseh najavah Pro modela v letošnjem letu, Apple še vedno ni pokazal vsega, vendar so se končno spoprijeli z vsemi največjimi in neprijetnimi težavami. Prisluhnili so vsem željam profesionalnih uporabnikov in novi model prilagodili njihovim okusom.

Prav tako so prekinili tudi trend zadnjih let - cene naprav ne rastejo več. Novi 16-palčni MacBook Pro ima popolnoma enako ceno kot njegov predhodnik, 15-palčni model.

Kljub vsemu močno verjamemo, da tisti, ki uporabljajo različico MacBook Proja iz leta 2013 ali 2015, svoje naprave ne rabijo zamenjati še naslednja štiri leta. In tudi tisti, ki uporabljajo 13-palčni MacBook Pro, lahko še malo počakajo na prenovljeno različico.