Varnostno kopiranje fotografij in videoposnetkov z uporabo iCloud Photos v macOS Catalina

Fotografije in videoposnetki so naši najdragocenejši digitalni podatki, ki jih nikoli ne želimo izgubiti. Zato macOS Catalina vključuje aplikacijo Photos z vgrajeno storitvijo za varnostno kopiranje vaše knjižnice fotografij. iCloud Photos je najlažji način upravljanja vaše osebne knjižnice fotografij.

Kako deluje

iCloud Photos sinhronizira fotografije in videoposnetke med vsemi napravami, vključno z albumi in urejenimi elementi. Na primer, če fotografirate na svojem iPhonu, se fotografija samodejno prikaže tudi na vašem iPadu ali Macu.



Applov upravitelj knjižnic fotografij v oblaku ni odličen le za sinhroniziranje ene knjižnice z vsemi napravami. Prav tako je tudi odlična funkcija za varnostno kopiranje. Če izgubite svoj iPhone v oceanu, to še ne pomeni, da so se vaše fotografije in videoposnetki izgubili na morju. Vsi vaši pustolovski posnetki s plaže vas še vedno čakajo, ko najdete zamenjavo za svoj iPhone.

Kaj morate vedeti

iCloud Photos deluje z vašim Apple ID-jem, tako da je vaša identiteta enaka v vseh vaših napravah. Ponavadi gre za isti e-poštni naslov in geslo, ki ga uporabljate za App Store. Funkcija je del Applove storitve iCloud. To pomeni, da iCloud Photos uporablja Applovo shranjevanje v oblaku in ne na napravi, čeprav lahko uporablja oboje.

Pomembno je vedeti, da morate imeti dovolj prostora za iCloud, da lahko shranite knjižnico iCloud Photos. Ko začnete uporabljati iCloud Photos, shramba za vaš iPhone ali iPad ni več omejena. Večina uporabnikov bo morala za uporabo iCloud Photos plačevati mesečno naročnino za zadosten prostor v oblaku. Pravi paket je odvisen od velikosti vaše knjižnice fotografij, plan pa lahko kadar koli spremenite.

Plani shrambe

iCloud plani in cene shrambe se razlikujejo od države do države. V ZDA se plani gibljejo od 0,99 $ na mesec do 9,99 $ na mesec. Tu so vse možnosti, ki se zaračunavajo mesečno:

  • Brezplačno - 5 GB
  • 0,99 $ - 50 GB
  • 2,99 $ - 200 GB
  • 9,99 $ - 2 TB


Tu si lahko ogledate plane z vsega sveta in tako dobite informacije o trenutnih planih in cenah tam, kjer živite. Ne veste, koliko prostora za shranjevanje potrebujete? iCloud vas bo opozoril, če potrebujete več prostora za shranjevanje, zato je v redu, da začnete pri najmanjših.

Začetek

Tukaj je opisano, kako vklopiti iCloud Photos na iPhonu ali iPadu:

  • Odprite nastavitve
  • Tapnite svoje ime na vrhu seznama
  • Tapnite iCloud > Photos ter vklopite možnost iCloud Photos
  • Ta postopek ponovite na vseh svojih napravah, da začnete sinhronizirati knjižnice. Na vsaki napravi morate imeti najnovejšo posodobitev programske opreme in enak Apple ID za iCloud.

iCloud Photos deluje tudi z aplikacijo Photos na Macu:

  • Odprite System Preferences
  • Izberite iCloud
  • Kliknite možnosti poleg Photos
  • Vklopite iCloud Photos
  • Računalniki z operacijskim sistemom Windows imajo dostop do iCloud Photos tudi z Applove nadzorne plošče iCloud. Fotografije in videoposnetke si lahko ogledate tudi na spletnem mestu icloud.com/photos.

Upravljanje shrambe

Kaj pa, če v iPhonu nimate dovolj prostora za svojo knjižnico fotografij? iCloud Photos ima tudi to funkcijo. iCloud Photos vključuje možnost, da vsako fotografijo in videoposnetek shranite lokalno v svoj iPhone, iPad ali Mac. To pa poleg shrambe iCloud zahteva več prostora za shranjevanje.

Prednost je v tem, da lahko do iCloud Photos takoj dostopate brez internetne povezave, večje knjižnice pa zasedejo veliko prostora za shranjevanje naprav. Če nimate dovolj prostora za shranjevanje na iPhonu, iPadu ali Macu za celotno knjižnico fotografij, iCloud Photos vključuje možnost za optimizacijo pomnilnika. Fotografije in videoposnetki so še vedno dostopni v aplikaciji Photos, vendar za ogled slik v polni ločljivosti potrebujete internetno povezavo.

Več

Če imate Maca, ki je povezan na omrežje in je vklopljen, lahko fotografije celo shranite v zunanji pomnilnik, ki naredi varnostno kopijo v Time Machine, za dodatno plast redundantnosti.

Kaj se zgodi, če pomotoma izbrišete fotografijo? iCloud Photos bo izbrisal to fotografijo v vseh napravah, vendar imate na voljo do 40 dni, da v aplikaciji Photos obnovite fotografijo iz razdelka Recently Deleted. Osebno sem uporabnica iCloud Photos, odkar se je funkcija leta 2014 prvič pojavila.

iCloud Photos ne samo sinhronizira in varnostno kopira fotografije in videoposnetke, zajete z mojim iPhonom. Moja knjižnica vključuje uvožene fotografije in videoposnetke z drugih fotoaparatov in video kamer. Funkciji iCloud Photos zaupam, da je moja edina prava knjižnica fotografij v vseh drugih sistemih, integracija iPhona, iPada in Maca pa je zares nepremagljiva.