Za kaj je v resnici dober 16-palčni MacBook Pro

  Ko smo testirali 16-palčni MacBook Pro, nam ni preostalo drugega, kot da izvedemo več benchmark testov.

  V našem testu smo uporabili tri različne serije MacBook Projev iz zadnjih nekaj let, in sicer

  • 15-palčni MacBook Pro iz leta 2016 z grafično kartico Radeon Pro 450 in 4-jedrnim procesorjem i7 6700HQ
  • 15-palčni MacBook Pro iz leta 2018 z grafično kartico Radeon Pro 555x in 6-jedrnim procesorjem i7 8750HQ
  • 16-palčni MacBook Pro iz leta 2019 z grafično kartico Radeon Pro 5500M in 8-jedrnim procesorjem z i9 9880H

  Unigine Heaven

  Unigine ponuja benchmark teste, ki se učinkovito uporabljajo za določitev stabilnosti strojne opreme (CPE, GPE, napajalnik, hladilni sistem) v izjemno stresnih pogojih delovanja, pa tudi po domače povedano "navijanje" ali z drugimi besedami "overclocking".

  Heaven je ekstremni test zmogljivosti in stabilnosti strojne opreme: video kartica, napajalnik, hladilni sistem. Vključuje tudi interaktivno izkušnjo v lepem okolju, polnem podrobnosti.

  Najprej smo opravili test z Applovim povsem novim Macom za profesionalno uporabo. Izbrali smo ločljivost 1440 x 900 px, da bi lahko izvedli benchmark teste na vseh računalnikih, ki so bili vključeni v naš test. Med testiranjem smo uporabili 2x glajenje robov (antialiasing), nastavitve srednjih podrobnosti in izklopili smo teselacijo (tessellation). Čeprav je najnovejša naprava dovolj zmogljiva za izbiro boljših vrednosti, smo le te morali prilagoditi zmožnostim starejših modelov.

  Med testiranjem modela iz leta 2018 smo prišli do spoznanja, da je bil model iz leta 2016 v marsičem boljši, predvsem zaradi pregrevanja 6-jedrnega procesorja in pomanjkanja ventilacije. Zaradi tega grafične kartice ni bilo mogoče dovolj hitro ohlajati.

  16-palčni MacBook Pro iz leta 2019 teh težav in omejitev nima. Grafično kartico lahko z novim procesorjem dovolj ohladimo. S pomočjo novih 7 nm AMD čipov lahko model, opremljen z grafično kartico Radeon 5500M, zlahka premaga tiste, ki vsebujejo dodatno kartico Vega 20. Prav tako je jasno vidna tudi rast v primerjavi z modelom iz leta 2018: rezultat je 2,5-krat višji, fps pa 2,72-krat.

  Diablo 3

  Ko govorimo o igricah, je priporočljivo izbrati tisto, ki jo naprava podpira. Zato smo izbrali Diablo 3. Vse, kar smo lahko videli pri Unigine Heaven testu, se je pri Diablu pokazalo veliko hitreje. Pri modelu iz leta 2018 je prišlo do več mikro zaostankov, kar je povzročilo manjše fps vrednosti.

  Teste smo izvajali na nižjih srednjih vrednostih, vendar smo za Diablo 3 izbrali največjo možno ločljivost, zato je bila največja vrednost sličic na sekundo 60, to pa nam je omogočilo prehod na najboljše nastavitve. Povprečni fps je bil 59, najmanjši pa 55. Čeprav Diablo 3 ni med najnovejšimi igrami, ga je bilo resnično zahtevno nemoteno igrati na 15-palčnem MacBook Proju.

  Keyshot 9 Pro

  Keyshot ni samo sintetično benchmark orodje. Omogoča nam tudi vpogled v moč našega procesorja. Odlično deluje z vsemi jedrnimi procesorji na več platformah. Če bi radi preizkusili delovanje svojega računalnika, je na uradni spletni strani na voljo brezplačna različica Keyshot.

  S temi nastavitvami smo uporabili naslednji dve animaciji:

  • Prvi test: Ura - izhod: 3500×1961 TIFF ,64 sample
  • Drugi test: Animacija laptopa - izhod: 1920×1080, AVI uncompressed, Frame output 331 frame, 4 sample/frame JPG

  Rezultati prvega testa kažejo natančnejše rezultate o dejanskih zmogljivostih. Kot vidite, je razlika v rezultatih med modeloma 2016 in 2018 z modelom 2019 postala še večja. Hitrost je postala skoraj dvakrat hitrejša, menda zaradi boljšega hlajenja.

  Zaradi tega MacBook Pro še ne bo pravi stroj za upodabljanje (rendering), toda zaradi tega povečanja zmogljivosti je več kot odličen za delo na poti, kar vam prihrani ogromno časa.

  Logic Pro X Evan Logic Multicore Benchmark

  Tu lahko dostopate do istega testa, ki smo ga uporabili mi. Deluje z zvočnimi posnetki visoke ločljivosti, ki jih morate velikokrat podvajati in test izvajati tako dolgo, dokler ne pride do preobremenitve sistema.

  Čeprav v tem testu ni bilo raketnih sprememb, smo lahko videli nenehno rast. Za tiste, ki delajo z več zvočnimi posnetki naenkrat, je to spet korak naprej.

  Zaključek

  Menimo, da je bil novi 16-palčni MacBook Pro prvi profesionalni prenosni Mac brez kakršnih koli kompromisov, ki smo ga testirali. Tiste pomanjkljivosti, ki so bile rezultat dizajna, na primer nenehno tanjšanje naprav, popolnoma izginejo.

  Apple je pred dvema letoma nadgradil MacBook Proje s 6-jedrnimi procesorji, vendar zaradi premajhnega hladilnega sistema niso bili na vrhuncu svoje zmogljivosti. Ker so to napravo zdaj odpravili, nam to omogoča gnanje vseh 8 jeder s polno zmogljivostjo, hkratna uporaba grafične kartice in procesorjev pa ne povzroča več pregrevanja. S tem pa je letošnji 16-palčni MacBook Pro postal konkurenca drugim igralnim računalnikom.

  Priporočamo vam, da kupite 16-palčni MacBook Pro (predvsem 8-jedrno različico) in na to gledate kot na dolgoročno naložbo.