Zadnji dotik - za kaj je danes dober iPhone 8?

Za vse... toda ne prehitevajte.

Ko so jeseni 2017 predstavili iPhone 8 in iPhone 8 Plus, je bila v središču pozornosti nova naprava brez gumba Home in Face ID-ja, iPhone X. Takrat se je trg za naprave z manjšimi okvirji šele začel odpirati, zato je novi iPhone 8 izgledal nekoliko zastarelo tudi v trenutku, ko je izšel. Zunanjost zasnove izvira iz iPhona 6, a pod pokrovom se je skrival čip A11 Bionic, tako kot pri iPhonih X.

Čeprav ni bil v središču pozornosti in marsikomu ni bil všeč "recikliran" dizajn, se je iPhone 8 izkazal za resnično uporabnega, njegove prodajne številke pa so bile kar nekaj mesecev višje od iPhona X. iPhone X se je moral posloviti, ko so leta 2018 predstavili iPhone Xs in XS Max, medtem ko sta iPhone 8 in 8 Plus še vedno na voljo kot osnovna modela.

Od takrat so minila skoraj tri leta in zdaj se govorice širijo o cenejšem iPhonu SE ali iPhonu 9, ki bi lahko popolnoma nadomestil serijo iPhona 8. To je odlična priložnost, da končno pogledate napravo, ki bo vodilo za vse tiste, ki bi želeli zdaj opraviti nakup.

Predmet našega testa je 16 mesecev star, vesoljsko siv iPhone 8 z 265 GB pomnilnika. Najprej: če okvirji škodujejo vašim očem, ta telefon zagotovo ni najboljša izbira za vas. Od leta 2017 je minilo že nekaj časa, 65,4% razmerje med zaslonom in sprednjo stranjo pa ni tako moderna. Če bi lahko spregledali to dejstvo in se sprijaznili s klasičnimi okvirji ali dobrim starim Touch ID-jem, je iPhone 8 lahko pravi za vas.

Najpomembnejše vprašanje je hitrost. Kaj pa A11 Bionic? Procesor iPhona 8 je na preizkusu uspešnosti Geekbench 5 dosegel 922 točk z enojedrnim procesorjem in 2 245 točk z večjedrnim procesorjem. V primerjavi z A13 Bionic: njegovi rezultati so 1 330 in 3 435 točk. Obstaja še veliko drugih dejavnikov, ki bi lahko igrali ključno vlogo pri zmogljivosti procesorja in lahko rečem, da A11 sploh ni tako slab.

To lahko jasno vidite, ko uporabljate telefon. iPhone 8 z vsemi nalogami opravi brez težav, brez zaostankov ali zamud in ne doživlja nepotrebnega pregrevanja. Kar zadeva GPE, lahko A11 konkurira novi strojni opremi, igre, ki potrebujejo močnejšo strojno opremo, tudi brez težav delujejo na iPhonu 8.
LCD zaslon iPhona 8 se očitno ne more primerjati z OLED zasloni novih vodilnih naprav, vendar v primerjavi s trenutnim iPhonom 11 niti ni tako slab. 326 ppi (ali 401 v primeru modelov Plus) popolnoma ustreza vsem namenom za to ceno.

Kar zadeva zaslon, moramo omeniti, da je njegov 4,7-palčni zaslon majhen. Ljubitelji dimenzij iPhona 5, 5S ali SE lahko rečejo, da je ta zaslon ogromen. Mi bi pa rekli, da je to primerna velikost za uporabo in porabo medijskih izdelkov. Moški s povprečno velikimi rokami ga zlahka uporabljajo z eno roko in dovolj velik je tudi za udobno igranje.

Omeniti moramo tudi kamero. V iPhonu 8 je ena sama leča, ki lahko posname 12 MP fotografije. Tokrat je bila DxOMark ocena kamere 92 točk v primerjavi s 97 točkami iPhona X. V primeru povprečnih fotografij deluje brezhibno, kljub temu pa pomanjkanje portretnega načina ali nočnih posnetkov lahko predstavlja težave za mnoge uporabnike. Na srečo različica Plus vsebuje sistem z dvema lečama, ki ne omogoča samo portretnega fotografiranja, ampak ima tudi 2x optični zoom.

Kar zadeva zasnovo telefona, še vedno sledi shemi iPhona 6. Vendar pa steklena plošča na zadnji strani skriva vse antenske trakove, ki so bili velika oblikovalska napaka prejšnjih modelov. Z opustitvijo aluminijastega ohišja so poskrbeli za boljši oprijem naprave. Tudi če je ta model rekordno tanek. Njegova debelina 7,3 mm se zdi izjemno tanka v primerjavi z 8,3 mm iPhona 11 in 8,1 mm 11 Pro.

Toda izguba teže ima svojo ceno. Apple je moral žrtvovati dragoceno življenjsko dobo baterije za to, da je ta serija postala tako tanka. 1 821 mAH baterija zlahka drži en dan, vendar je razlika v primerjavi z vodilnimi modeli več kot očitna. Naprava, ki smo jo preizkusili, ima 91% zdravo baterijo in vsak večer smo jo morali priklopiti nazaj na polnilnik, ko je ostalo še 20% baterije. Ta model podpira tudi hitro in brezžično polnjenje.

Da zaključimo: iPhone 8 se še vedno drži, tudi če bo kmalu dopolnil 3 leta. Edina pomanjkljivost je ne tako posodobljen videz. Vendar pa to lahko spregledate, če iščete odličen telefon za še bolj odlično ceno.