Apple vam pomaga izboljšati varnost vašega doma

Zaščita vašega doma je nujna, toda digitalni varnostni sistemi, ki so danes na voljo, še zdaleč niso popolni. Apple zdaj ponuja rešitev z novim tipom sistema kamer in domačih usmerjevalnikov.

Podjetje je predstavilo več novih storitev na to temo, kot jt funkcija Sign In with Apple ali prenovljena aplikacija Find My. Domače kamere in pametni sistemi za domove pa niso novi - kamera Nokia Home, EVE svetilke, pametni vtiči in ventili. Vendar je njihova zanesljivost zelo vprašljiva. Najšibkejši člen bi lahko bila njihova komunikacija.

Apple je zdaj predstavil HomeKit Secure Video in usmerjevalnike, ki omogočajo HomeKit, kar posledično pomeni bolj varne pametne kamere in varnejše omrežje za vaše naprave.

Varnejše kamere

Gre za zelo osebno perspektivo - ali bi morali spremljati svoje gospodinjstvo ali ne - tudi nastavitve same kamere so popolnoma odvisne od vas. Njihova uporaba se je v zadnjem času precej povečala.

Sedanji sistemi pošiljajo posnetke v oblak za analizo in to način, na katerega spremljajo, če je kaj narobe. Vendar pošiljanje videoposnetkov vašega doma na nekodiran način v večini primerov predstavlja veliko varnostno luknjo.

Medtem ko Applove kamere, ki delujejo s sistemom Secure Video, obdelujejo vaše podatke na vaših domačih napravah, ki so združljive s HomeKit-om (iPad, Apple TV ali HomePod). Podatki bodo potisnjeni na iCloud na šifriran način, kar Applu preprečuje dostop do vaših nešifriranih posnetkov. Apple bo zagotovil prostor za shranjevanje za deset dni posnetkov, tako da bo prostor na vašem iCloud paketu ostal nedotaknjen.

Če sistem zazna kakršne koli težave in pošlje videoposnetek v živo ali če želite videti, kaj se dogaja doma, bo tudi to šifrirano. Podobno kot v primeru sistema Find My bodo podatki šifrirani z asimetričnimi kodami, video pa bo dešifriran le na vaši napravi, ki jo imate pri roki.

Varnejši dom 

Tudi če ste izbrali najbolj varne kamere, ima verjetno vsak od vas v gospodinjstvu 3-4 naprave na osebo. Ali lahko varno komunicirajo med seboj in svetom? Da bi bila njihova komunikacija popolnoma varna, je Apple predstavil usmerjevalnike, ki omogočajo uporabo HomeKit.

Morda nikoli ne bi pomislili na pomembnost tega vidika. Toda, ko so vaši podatki ogroženi... Pred nekaj meseci sem dobil elektronsko sporočilo, ki naj bi ga poslal sam sebi! V polomljeni angleščini je pisalo, da so prišli v moj račun z uporabo ranljivosti mojega usmerjevalnika.

Na srečo je bilo to samo neškodljiva prevara, vendar sem se zamislil nad varnostjo domačega omrežja. Malo sem kopal po internetu in zlahka sem našel veliko nasvetov za vdor v domače usmerjevalnike in popolne vodnike o tem, kako to storiti.

Applova rešitev je usmerjevalnik, ki omogoča HomeKit. Domači usmerjevalniki, ki uporabljajo ta protokol, zlahka ločijo vaše domače naprave od interneta in omogočajo ustrezen prenos podatkov za vse naprave. To pomeni, da lahko na primer ventil radiatorja, ki nima šifriranja, z uporabo te rešitve šifrira podatke.

Mnoge blagovne znamke, ki ponujajo pametne domače rešitve, imajo "centralno vozlišče", ki usklajuje druge naprave in je odgovorno za varnost, vendar ne deluje kot usmerjevalnik. Zato sem zelo radoveden, kaj Apple drži v svojih rokah, kar je tako drugačnega od drugih proizvajalcev na trgu, kot je na primer Linksys.

Po tem, ko bi ustvarili najvarnejše okolje v svojem domu, bi lahko predstavili tudi naprave, podobne HomePodu, ki bi delovale kot centralno vozlišče? To se dejansko lahko zgodi, saj je strojna oprema HomePodov zelo podobna iPhonom in ima odlične računalniške zmogljivosti. To bi bila popolna rešitev za takšno nalogo. Če je to tisto, kar načrtuje Apple... Prezgodaj je, da bi lahko govorili o tem, a ena stvar drži kot pribita: na tem trgu obstaja velik potencial za Apple.

V tem času pa lahko pri iSTYLE najdete številne pametne domače naprave in dodatke. Zdaj jih lahko kupite, saj veste, da ne bodo oslabili vašega domačega omrežja.