Kako deliti datoteke in dokumente med uporabniki istega Maca

En mac, več uporabnikov, kompleksen dostop in datoteke v skupni rabi – zakaj ne?

Brez pretiravanja, nakup Maca ni tako poceni, zato je možno, da družina uporablja isti namizni računalnik s skupnim dostopom. Tudi v primeru manjšega podjetja en sam Mac v Applovem ekosistemu ni taka redkost.

V tem primeru lahko nastavite različne račune za različne uporabnike, z lastnimi datotekami in nastavitvami. Kaj pa, če bi različni uporabniki želeli dostopati do istih datotek? Imate nekaj možnosti, da svoje dokumente delite z drugimi, ne da bi pri tem pomešali vse dostope.

Delite mapo med vse uporabnike na istem Macu

Ne glede na to, katero različico MacOS-a uporabljate ali koliko uporabnikov ima vaš računalnik. Vsi uporabniki imajo od vsega začetka dostop do mape v skupni rabi. To je najlažji način za skupno rabo datotek in dokumentov.

Za dostop do te mape morate, morate v Finderju poiskati

  • Macintosh HD > Users > Shared

Tukaj lahko dodate ali odstranite vse datoteke, prav tako pa lahko dostopate do tistih dokumentov, ki so jih tja postavili drugi. Vendar pa moramo dodati, da je edini uporabnik, ki lahko ureja ali odstranjuje določene datoteke, tisti, ki jih je delil v skupno mapo. Vsi ostali si te datoteke le ogledajo. Če jih želijo urejati, jih morajo kopirati in prilepiti v svojo mapo. Nato datoteko uredijo in premaknejo novo različico nazaj v mapo v skupni rabi.

Postavite datoteke v javno mapo, da do nje lahko dostopajo drugi

Tako kot v primeru mape v skupni rabi je javna mapa na voljo za vse, ki na svojih računalnikih poganjajo macOS. Njena uporaba je popolnoma enaka kot uporaba mape v skupni rabi. Vendar ste edini uporabnik, ki lahko dodaja ali odstranjuje datoteke. Torej, na ta način vi delite, in ne obratno. Za to obstaja mapa v skupni rabi.

Za dostop do vaše javne mape pojdite na

  • Macintosh HD > Users > [vaše uporabniško ime] > Public.

Vstopite lahko tudi v javno mapo drugih uporabnikov, vendar je ne boste mogli urejati ali spreminjati.

Za dostop do javne mape drugih pojdite na

  • Macintosh HD > Users > [uporabniško ime uporabnika javne mape] > Public

Postavite datoteke v določen uporabniški račun na Macu

Če želite omogočiti dostop samo enemu uporabniku in ne vsem uporabnikom, ki so na voljo v tem sistemu, morate uporabiti skupno rabo Drop Box (ne, ne ta Dropbox).

Mapa Drop Box je kot e-poštni predal. Vse kar morate storiti je, da v to mapo spustite dane datoteke in “prejemnik” jih bo takoj prejel. Vendar morate vedeti, da do teh datotek ne boste mogli več dostopati.

Če želite vstopiti v katero koli Drop Box mapo, da z njim delite datoteke ali dokumente, pojdite na:

  • Macintosh HD > Users > [uporabniško ime osebe, s katero želite nekaj deliti] > Public

če želite vstopiti v svojo Drop Box mapo, da vidite, kaj so drugi delili z vami, pojdite na:

  • Macintosh HD > Users > [vaše uporabniško ime] > Public > Drop Box

Te tri metode vam bodo omogočile skupno rabo datotek in dokumentov z vsemi uporabniki na istem Macu.