Kako pisati na e-poštne priloge v iOS-u

  Ste vedeli, da lahko na vašem iPhonu ali iPadu pišete opombe na e-poštne priloge v sami aplikaciji Mail? S pomočjo vgrajenega orodja Markup lahko preprosto in hitro dodate risbe, digitalne čečkarije, prekrivna besedila, okna s povečavo ali digitalne podpise.

  Kot pravi pregovor – “slika pove več kot tisoč besed”! V digitalnem svetu pa še veliko več. Vedno je lažje določeno stvar opisati s sliko, kot pa z besedami. Še posebej, če gre za e-pošto in priloge na vašem iPhonu.

  Kaj je Markup?

  Orodje Markup je bilo del mobilnega operacijskega sistem že od iOS-a 9, vendar so z iOS-om 12 orodje razširili z vrsto novimi možnostmi. Kljub temu, da je zelo koristno, malo ljudi dejansko uporablja to funkcijo, bodisi zato, ker ne vedo, da obstaja, ali pa ne vedo, kako dostopati do nje. Markup vam omogoča hitro in preprosto risanje in pisanje po prilogah, ki jih prejmete v aplikaciji Mail, kot so slikovne datoteke in PDF datoteke. To je lahko zelo koristno, če želite poudariti določene podrobnosti, del slike ali dodati komentar, preden datoteko pošljete nazaj. Poleg aplikacije Mail lahko označevanje uporabite tudi v aplikacijah Messages, Photos ali Notes.

  Kako dostopati do orodja Markup?

  Ko v aplikaciji Mail prejmete prilogo, pa naj bo to posnetek zaslona, fotografija ali pdf, lahko le to označite po lastnih željah.

  Kako?

  1. Odprite e-poštno sporočilo, ki vsebuje prilogo, ki ji želite dodati zaznamek.
  2. Tapnite na sliko ali PDF datoteko.
  3. Nato tapnite na ikono za Markup v zgornjem desnem kotu.
  4. Odpre se Markup vmesnik, ki vam ponuja več možnosti za urejanje.

  Risanje, čečkanje in dodajanje likov

  Ko odprete Markup vmesnik, lahko izbirate med različnimi orodji za urejanje. Izberite eno od orodij, kot so pero, označevalnik ali svinčnik, izberite barvo in začnite risati. Če želite spremeniti debelino črte in motnost barve, znova pritisnite na isto orodje. Izbirate lahko med šestimi osnovnimi barvami ali pa se dotaknete mavričnega kolesa, da izberete več odtenkov.

  Poleg treh orodij za pisanje boste v spodnjem delu vmesnika Markup našli tudi radirko za brisanje neželenih risb in čečkarij ter laso orodje, ki vam omogoča premikanje narisanega lika. Samo narišite krog okoli risbe, ki jo želite premakniti, in jo povlecite na novo mesto.

  Če želite dodati lik, kot je krog, govorni mehurček ali puščica, tapnite gumb “+” v spodnjem desnem kotu. To bo odprlo dodatna orodja, med katerimi lahko izbirate. Izberite želeni lik in prilagodite njegovo velikost, obliko in položaj na sliki, tako da povlečete modre točke. Uporabite “Text” za dodajanje besedila po meri ali pa “Signature” za postavitev vaših začetnic na digitalno platno. “Magnifier” vam s povečanjem ponuja popolnoma nov način poudarjanja različnih delov dokumenta.

  Zaključeno in poslano

  Ko končate s pisanjem in risanjem po prilogah, tapnite gumb “Done” v zgornjem levem kotu vmesnika Markup. Nato lahko izberete, ali želite ustvariti novo e-poštno sporočilo ali samo odgovoriti, lahko pa tudi zavržete spremembe, ki ste jih naredili v prilogi. Urejena datoteka bo samodejno priložena osnutku e-pošte, zato lahko preprosto nadaljujete s pisanjem sporočila. Ko končate, preprosto tapnite “Send” in vaša e-pošta s priponko bo odposlana!

  X